2min

Tags in dit artikel

,

Harde schijven die via het internet verkocht worden, staat vaak nog vol met bedrijfsgevoelige informatie of andere vertrouwelijke gegevens. Met het hergebruik van harde schijven is uiteraard niets mis. Wel zouden bedrijven en organisaties die hun harde schijven (via internet) verkopen er goed op moeten letten dat daarmee geen gevoelige informatie in verkeerde handen komt.

Zo werden er onlangs van een gezondheidsorganisatie tal van patiëntgegevens, foto’s van ongevallen en brieven van advocaten van een ziekenhuis gevonden. Op een andere harde schijf werden documenten aangetroffen over de aanvraag van verblijfsvergunningen voor asielzoekers en alle correspondentie hierover. Medio april werd bekend dat zeer vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in het Arnhemse huis van bewaring als ‘huisvuil’ op straat terecht was gekomen.

Hoe onzorgvuldig sommige organisaties met vertrouwelijke gegevens omgaan, kwam onlangs weer aan het licht toen Attingo, specialist op het gebied van datarecovery, op Ebay een aantal reserveschijven kocht.

“Veel bedrijven worden het slachtoffer van de misvatting dat een harde schijf na het formatteren of het overschrijven van gegevens geen informatie meer bevat. Een misvatting. Deze gegevens zijn zelfs door een hobbytechneut op relatief eenvoudige wijze terug te halen”, zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo in Nederland. Zelfs met de meeste commerciële software voor het wissen van data blijkt dat men meer belooft dan waargemaakt wordt.

Brans sluit niet uit dat een kleine criminele scène voor ‘zakelijke doeleinden’ harde schijven opkoopt in de hoop daarop gevoelige informatie te vinden waarmee bedrijven gechanteerd kunnen worden.