1 min

Tags in dit artikel

,

Stratfor was deze Kerst niet het enige slachtoffer van hackers: ook Apple-gebruikers waren het doelwit van hackers. Door middel van een phishingaanval probeerden ze creditcardgegevens van nietsvermoede gebruikers te achterhalen.

De hackers verstuurden Apple-gebruikers een e-mail met daarin het verzoek om de betaalgegevens up-to-date te brengen. Als je hier geen gehoor aan gaf zou je account verwijderd worden. In de mail was een link verwerkt die naar de Apple Store doorverwijst, maar dit bleek een gespoofte website te zijn.

Vele gebruikers zullen waarschijnlijk niets in de gaten hebben gehad. Zo was de e-mail verstuurd vanaf het adres appleid@id.apple.com. Ook de tekst van de link in de mail naar de Apple Store. Wie ten slotte op deze link klikte kwam op een website terecht die als twee druppels water op de website van de Apple Store leek. De hackers hebben er grondig werk van gemaakt creditcardgegevens te achterhalen. Hoeveel Apple-gebruikers het slachtoffer zijn geworden van deze hackers is onbekend.

Phishing is een samenstelling van de woorden ‘Password harvesting’ en ‘fishing’. Internetcriminelen proberen bij een phishingaanval op slinkse wijze de identiteit van een ander over te nemen. Het versturen van e-mails met daarin het verzoek om gegevens te verstrekken en het namaken van websites zijn de meest gebruikelijke methoden om dit doel te bereiken. Als zij over de inlognaam, wachtwoord en/of betaalgegevens beschikken, kunnen zij ongehinderd geld naar hun eigen rekening oversluizen over aankopen doen op de naam van het slachtoffer. Zij komen er veelal pas achter als het eenmaal te laat is.