1 min

Als je een torrentsite bezoekt en daar illegaal films en muziek downloadt, dan maak je je schuldig aan piraterij. Klip en klaar. Maar wat als je je internetverbinding niet (goed) beveiligt waardoor andere gebruikers via jouw verbinding illegaal kunnen downloaden? Lever je dan een bijdrage aan piraterij? Deze vraag staat centraal in een Amerikaanse rechtszaak die momenteel gaande is.

Liberty Media Holdings, een aanbieder van homo-erotische pornofilms, heeft welgeteld 50 man voor de rechter gedaagd omdat zij illegaal deze films zouden downloaden. Tussen de aangeklaagden zitten ook een aantal mensen die niet zelf een downloadopdracht hebben gegeven, maar door nalatigheid de illegale downloadpraktijken in de hand hebben gewerkt.

De aanklager zegt dat deze personen hun internetbeveiliging niet op orde hadden. Daardoor was het voor andere internetters mogelijk om gebruik te maken van hun internetverbinding. Zodoende konden zij op slinkse en illegale wijze aan deze content komen. De gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun netwerk. Doordat zij dit verzaakten hebben zij piraterij gefaciliteerd en zijn zij indirect schuldig aan dit misdrijf.

Als het tot een veroordeling komt is dit een unicum. Momenteel bestaat er geen jurisprudentie waarin personen die niet rechtstreeks op illegale wijze content hebben gedownload schuldig worden bevonden aan piraterij. Liberty Media Holdings zal het volgens de advocaat van de aangeklaagden nog lastig krijgen om aan te tonen dat de aangeklaagden een bijdrage leveren aan piraterij.