Een Duitse rechter heeft woensdag beslist dat het niet beveiligen van een wifi-netwerk kan leiden tot een boete van maximaal 100 euro. Het gerechtshof in Karlruhe stelt in een vonnis dat internetabonnees hun wlan-aansluiten met ‘passende maatregelen’ moeten beveiligen.

Hiermee komt het hof terug op een uitspraak in 2008 waarin de beveiligingsplicht werd afgewezen. De Duitse rechter oordeelt dat gebruikers minimaal hun eigen wachtwoord moeten instellen. De standaard instellingen van de fabrikant van de wifi-apparatuur wordt niet als voldoende beschouwt.

De zaak is aangespannen door de rechthebbende van het liedje ‘Sommer unseres Lebens’. Die eist een schadevergoeding van een man die het nummer van zijn wifi-netwerk had aangeboden, terwijl die op vakantie was. Ondanks dat zijn draadloze netwerk was beveiligd met het standaard wachtwoord van de router, oordeelt de rechter dat deze te makkelijk te omzeilen zou zijn.

Volgens het hof hoeft de gebruiker alleen het default wachtwoord te wijzigen. Gebruik van andere beveiligingstechnieken zoals encryptie zijn niet verplicht.