Abonneer je gratis op Techzine!

Vorige week berichtte Symantec nog een sterke daling in het aantal infecties van de Flashback-trojan die de Mac-wereld in haar greep hield. Deze daling is volgens een Russisch antivirusbedrijf echter grote lariekoek. Inmiddels heeft Symantec de eigen fout ook toegegeven.

Doctor Web, zoals het Russische antivirusbedrijf heet, was verantwoordelijk voor de vondst van de Flashback-trojan. Het bedrijf heeft aangegeven dat het aantal besmette Mac’s veel hoger is dan de geschatte 140.000 stuks die Symantec vorige week bekendmaakte. Het aantal zou eerder op 650.000 liggen, zo menen de Russen. Symantec heeft naar aanleiding van de schatting van Doctor Web haar berichtgeving aangepast. Volgens de aanpassing heeft Symantec verkeerde data ontvangen omdat de makers van de Flashback-trojan een aantal alternatieve domeinen in hebben gebouwd waar Symantec geen rekening mee hield.

Het aantal infecties zou volgens Doctor Web daarom veel hoger liggen dan wat Symantec vorige week rapporteerde. Ook antivirusbouwer Intego spreekt Symantec’s cijfers tegen. Intego spreekt echter wel van een bemoedigend scenario, de meeste Mac’s die besmet zijn zouden namelijk geen contact meer kunnen opnemen met de command and control-servers van de Flashback-trojan, waardoor deze zo goed als onbruikbaar wordt.

Op het hoogtepunt zou het Flashback-netwerk uit 817.879 bots hebben bestaan, maar inmiddels ligt dit aantal dus rond de 650.000 stuks. Wel lijkt de Flashback-trojan op zijn retour, maar het kan nog lang duren tot de allerlaatste Mac schoon is.