2min Security

‘Nederland nauwelijks beschermd tegen cyberattack’

Fox IT stelt dat Nederland nauwelijks tot niet beschermd is tegen cyberaanvallen. Ronald Prins, directeur van Fox-IT, stelt tegenover de Volkskrant dat het goed mogelijk is dat de gehele economie of infrastructuur van Nederland kan ontwrichten bij een aanval. Fox-IT is het grootste internetbeveiligingsbedrijf van Europa.

De dreiging van cyberwapens wordt in de ogen van Prins nog niet voldoende ingezien door de Nederlandse regering. Zo wist minister Rosenthal af van de aanwezigheid van Stuxnet bij een Nederlandse multinational, maar hij nam geen contact op met Hilary Clinton, zijn gelijke in de Amerikaanse regering.

Nederlandse bedrijven kopen hun veiligheid vaak in middels aanbestedingen. Prins is echter van mening dat alle beslissingen betreffende veiligheid door het bestuur gemaakt moeten worden. Deze beslissingen zijn namelijk belangrijk voor de veiligheid van de gehele organisatie, maar in Nederland is men nog van mening dat beveiliging zo goedkoop mogelijk moet zijn.

Er zijn wel verbeteringen op komst. Zo heeft Nederland 50 miljoen euro en een kolonel beschikbaar gesteld om een online leger te ontwikkelen, dat vanaf 2014 operatief moet zijn. Volgens Prins is dit echter niet voldoende. De topman gaat verder door te stellen dat Nederland bij de meest kwetsbare landen hoort als het gaat om cyberaanvallen. Prins haalt hiertoe ook de hack bij Diginotar aan, welke naar zijn mening waarschijnlijk in geen enkel land zoveel effect zou hebben gehad als in Nederland.

Bron:Volkskrant