Een nieuwe studie draait de beeldvorming over Apple om, met de conclusie dat Android-applicaties iets veiliger zijn dan de apps op iOS. Dat is gezegd, maar apps op beide platforms scoren sowieso bar slecht in het beschermen van persoonsgegevens.

Het onderzoek bekeek de top 50 van meest populaire applicaties op Android en iOS, om tot de conclusie te komen dat apps op Apple’s platform vaker risicovol gedrag uitoefenen.

Onder risicovol gedrag verstaat het onderzoek locatiebepaling (60 procent van de iOS-apps), data delen met adverteerders en analytische bedrijven (60 procent) en toegang tot de contacten (54 procent). Een klein deel van de applicaties heeft toegang tot de kalender (14 procent).

Maar Android-gebruikers komen er niet veel beter vanaf. 42 procent van de apps gebruikt locatiebepaling en 50 procent deelt data met adverteerders of analytische bedrijven.

De grootste zorg is het gebrek aan beveiliging van persoonsgegevens op beide platforms. Geen enkele applicatie in iOS versleutelt verzonden data, ontvangen data is vanaf de server eveneens niet vergrendeld. Dit geldt ook voor 92 procent van de Android-apps. Android doet het dus iets beter, maar geen van beide dominerende partijen verdient hiervoor een medaille.