Volgens Symantec zijn de mobiele besturingssystemen Android en iOS veel beter beveiligd dan het besturingssysteem Windows. iOS is van alle platformen het veiligst, dit komt mede door het strenge app-beleid van Apple. Het onderzoek van Symantec toont aan de mobiele besturingssystemen beter beveiligd zijn dan Windows, hoewel erop de smartphone veel aandacht is besteed aan beveiliging blijven deze toestellen wel gevoelig voor bepaalde aanvallen van cybercriminelen.

Het is voor de bedrijven die besturingssystemen ontwikkelen erg moelijk om bij te blijven en de cybercriminelen een stap voor te blijven. Dit omdat er telkens nieuwe dreigingen worden gesignaleerd en de criminelen ook steeds slimmer worden. Symantec heeft de twee mobiele platformen met elkaar vergeleken en onderzocht hoe goed de gebruiker van deze telefoons was beschermd tegen aanvallen op het web, netwerken, social engineering, aanvallen op de data-integriteit en tegen klassieke malware.

Op de beveiliging van de klassieke malware scoort Apple het best. Dit komt doordat Apple alle applicaties controleert voordat ze beschikbaar komen hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner dat er malware in de apps te vinden is. Op de Android telefoons van Google is aanzienlijk meer malware te vinden. Dit omdat Google geen controle vooraf uitvoert op de apps, maar ze eventueel achteraf verwijderd. Hierdoor zijn er nog aardig wat kwaadaardige apps te vinden in de Android market.

Mensen met die smartphone bezitten die is gejailbreakt moeten extra oppassen voor besmette apps, want de beveiliging van deze toestellen is net zo slecht als een normale computer. Hierdoor is het voor cybercriminelen een stuk aantrekkelijker om zich op deze smartphones te richten. Al zijn de aantallen die hiervan in omloop zijn een stuk kleiner.