2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een rapport van Data Center of China (DCCI) dat deze week is uitgebracht wordt geconcludeerd dat ongeveer 35 procent van de onderzochte Android-applicaties heimelijk persoonlijke informatie bijhoudt die niet direct met de app zelf in verband kan worden gebracht.

Het instituut onderzocht 1.400 Android-applicaties die afkomstig waren vanaf verschillende applicatiemarkten. Meer dan de helft van de applicaties hield de locatie van de gebruiker bij, in 13,2 procent van de gevallen zelfs wanneer de applicatie hier niets mee te maken heeft. 66,9 procent van die applicaties hield zich onder andere bezig met het bijhouden van persoonlijke gegevens van gebruikers, in 34,5 procent van het totaal ging het daarbij om informatie die geen direct verband heeft met de applicatie zelf.

Zaken die door de applicaties verzameld worden betreffen bijvoorbeeld gegevens over telefoongesprekken en personen in het telefoonboek. Volgens het rapport is echter in principe alle data op de telefoon makkelijk te verkrijgen.

De conclusies van DCCI zijn eens te meer bewijs voor het gebrek aan controle dat Google over Android heeft in China. Een Chinees ministerie sprak vorige week nog de vrees uit dat Google te veel controle heeft over de Chinese smartphonemarkt. In eerste instantie lijkt die Chinese vrees gezien het marktaandeel van Android wel te kloppen, maar doordat Chinese bedrijven Android op verregaande wijze naar eigen smaak aanpassen kan Google geen controle uitvoeren over die Android-apparaten.

Google biedt in China geen betaalde applicaties aan in de Play-store. Daardoor zou de zoekgigant veel ontwikkelaars buitenspel zetten. Dat komt echter deels door Google’s moeizame relatie met de Chinese regering, maar ook door de zorgen van de zoekgigant rondom het open karakter van Android. Die openheid maakt het voor ontwikkelaars eenvoudig om de software te misbruiken.