1 min

China is niet gecharmeerd van de groei die Google’s mobiele besturingssysteem Android doormaakt in het land. In een onderzoeksrapport van het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie wordt geconcludeerd dat het land veel te afhankelijk is van Android bij onderzoek en ontwikkeling voor mobiele besturingssystemen.

Hoewel het besturingssysteem een opensource status heeft, wordt de basistechnologie en de ontwikkeling ervan streng gecontroleerd door Google. In het rapport worden uitspraken gedaan waaruit kan worden opgemaakt dat Google niet welwillend is tegenover Chinese bedrijven die een variant op Android willen ontwikkelen. Google zou bijvoorbeeld broncode expres vertraagd aanleveren. Ook zouden deze partijen gelimiteerd worden met commerciële overeenkomsten.

Google hoeft zich over eventuele antitrustonderzoeken vooralsnog geen zorgen te maken. Het rapport van het Ministerie roept namelijk niet om maatregelen of sancties. Het lijkt er echter wel op dat verschillende Chinese partijen zoals Alibaba, Baidu en Huawei financieel gesteund worden bij de ontwikkeling van eigen besturingssystemen die Android uit de markt moeten drukken in het land. Aangezien China onlangs ’s werelds grootste mobiele markt is geworden, zou dat geen goede ontwikkeling zijn voor de zoekgigant.

Een Chinese woordvoerder van Google weigerde commentaar te geven op het rapport.