Het zal binnenkort voor reizigers in de Europese Unie weer zijn toegestaan bepaalde elektronica te gebruiken in het vliegtuig. Het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft hiertoe besloten.

EASA heeft in een officiële verklaring duidelijk gemaakt dat het rond het einde van november dit jaar het gebruik van bepaalde mobiele apparaten in vliegtuigen zal versoepelen.

Er zullen richtlijnen worden opgesteld die het gebruik van mobiele apparaten waaronder e-readers, mp3-spelers, smartphones en tablets toestaan gedurende alle fases van een vlucht. Wel zullen de apparaten enkel worden toegestaan wanneer zij in de vliegtuigmodus staan, indien mogelijk. De grotere apparaten, zoals laptops zullen ook zijn toegestaan ter gebruik tijdens de vlucht. Enkel tijdens het taxiën, opstijgen en landen is het gebruik hiervan niet toegestaan, omdat dit in die fasen gevaarlijke situaties zou kunnen opleveren voor de medepassagiers.

Op de langere termijn zal er worden gekeken of wordt toegestaan om mobiele apparaten te gebruiken ook zonder dat de vliegtuigmodus ingeschakeld is. Het is niet bekend in hoeverre de versoepeling van de regel zal worden toegepast in intercontinentale vluchten. De regels hieromtrent zijn namelijk niet overal gelijk. Wel maakte de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit bekend dat het eveneens pleit voor een versoepeling van de regels. Luchtvaartmaatschappijen moeten zelf beslissen wat ze met het voorstel doen.