2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, heeft besloten dat het tijdens de gehele vlucht weer toegestaan is om elektronische apparatuur te gebruiken in een vliegtuig. Eerder mocht dit niet tijdens het opstijgen en landen.

Het FAA gaf aan dat ze gaan beginnen met begeleiden van vliegmaatschappijen om een beleid te maken voor het gebruik van elektronische apparatuur tijdens de vlucht. Dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Hierdoor kunnen de maatschappijen een beleid maken om elektronische apparatuur toe te staan tijdens de gehele vlucht. Dat moet wel eerst nog goedgekeurd worden, voordat het plan ingevoerd mag worden.

Het FAA gaf tijdens de verklaring het volgende aan: "Passagiers zal uiteindelijk toegestaan zijn om e-boeken te lezen, spelletjes te spelen of video’s te bekijken tijdens alle fases van de vlucht, met slechts enkele uitzonderingen. Elektronische apparatuur moet tijdens het daadwerkelijke opstijgen of landen van het vliegtuig vastgehouden worden of in het vak aan de achterzijde van een stoel geplaatst worden. Mobiele telefoons moeten in vliegtuigmodus gezet worden of de mobiele diensten moeten worden uitgezet. Dat wil zeggen dat er geen signaal-balkje te zien mag zijn en bellen niet mogelijk is."

Niet alle luchtvaartmaatschappijen zullen direct kunnen toestaan dat er elektronische apparatuur wordt gebruikt tijdens de vlucht. Zo zal de maatschappij ervoor moeten zorgen dat het vliegtuig geen last ondervindt van storing door de apparaten en moet het onderscheid gaan maken tussen lichte apparaten zoals tablets en smartphones en zwaardere apparaten zoals laptops. Zwaardere apparaten kunnen volgens het FAA tijdens een hobbelige vlucht voor fysieke gevaren zorgen.

Eerder gaf het FAA aan dat dit jaar de regelgeving nog niet aangepast zou worden. Nu blijkt dit wel te gebeuren. "Het FAA verwacht dat luchtvaartmaatschappijen voor het einde van het jaar passagiers zal toestaan om tijdens de gehele vlucht elektronische apparaten te gebruiken,"aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Het FAA heeft besloten elektronica toe te staan tijdens vluchten een maand nadat een onderzoekspanel aangaf dat het gebruik van elektronische apparatuur niet voor risico’s zou zorgen.

Tegenwoordig beginnen elektronische apparaten steeds meer de rol van magazines in te nemen tijdens vluchten. Dit zorgde er in het verleden voor dat er steeds meer frustraties kwamen over het feit dat elektronica uitgezet moest worden tijdens het opstijgen en landen. Toen consumentenvluchten in opkomst kwamen mocht er geen elektronische apparatuur gebruikt worden omdat de radiosignalen die worden afgegeven door de apparaten voor storingen zouden zorgen aan de instrumenten van het vliegtuig.

Luchtvaartmaatschappij Delta kondigt aan al een plan ingeleverd te hebben voor het gebruik van elektronica tijdens de gehele vlucht. Zodra dit door het FAA goed wordt gekeurd zal Delta beginnen met het invoeren van het plan.