1 min

Tags in dit artikel

, , ,

F-Secure heeft in een rapport gemeld dat 275 van 277 nieuwe malwarefamilies die in het afgelopen kwartaal zijn gevonden zich richten op Android. iOS en het oude Symbian kwamen er beide vanaf met één vondst.

In de zoektocht naar malware analyseert F-Secure gedeeltes van apps uit applicatiewinkels, forums voor ontwikkelaars en andere online locaties. Alle verdachte apps worden in een nieuwe familie geplaatst en in 91 procent van de gevallen blijkt het ook werkelijk malware te betreffen.

De toptien van de mobiele malware voor Android is goed voor 76 procent van de meest voorkomende bedreigingen, meldt F-Secure. In 14 procent van de gevallen gaat om malafide software zoals trojans die proberen om tekstberichten te versturen, data te stelen of meer apps te installeren.

Wat F-Secure betreft was het een interessant kwartaal. Zo werd malware gevonden die het Tor-netwerk gebruikte om de communicatie met de command and control-server te verbergen. Ook was er de eerste bootkit
die opstartprocessen kan wijzigen gevonden. Bovendien was er malware die smartphone stilletjes beval om te delven naar digitale valuta.

Het hoogtepunt vond F-Secure de Dendroid-toolkit waarmee gebruikers zonder technische kennis aan de slag konden gaan met het ontwikkelen van eigen malware. Deze kit zou zelfs met een levenslange garantie worden geleverd.

De malware voor iOS betrof een familie die zich richt op apparaten met een jailbreak om eigen advertenties te tonen. Bij Symbian werd malware gevonden die sms-berichten kan verzenden.