Mobiele malware 614% omhoog, 92% richt op Android

Abonneer je gratis op Techzine!

Malware voor mobiele apparaten zit nog altijd flink in de lift. Ten opzichte van een jaar terug signaleerde Juniper Networks een groei van maar liefst 614 procent. Zoals in veel opzichten in de mobiele markt inmiddels sprake is van een monopolie van Google’s Android, is dat ook hier het geval: 92 procent van de malware richt zich op dat mobiele besturingssysteem, bijna het dubbele van een jaar eerder.

Juniper Networks heeft zijn derde jaarlijkse Mobile Threat Report uitgegeven en de bevindingen zijn allesbehalve rooskleurig te noemen. In een jaar tijd is er meer dan zesmaal zoveel malware op het web verschenen. De teller staat in het rapport op 276.259 malafide applicaties en daar we inmiddels reeds bijna drie maanden verder zijn zal dat aantal in werkelijkheid nog een stuk groter zijn. De groei van malafide applicaties is stuitend. Een jaar terug bedroeg te toename nog 155 procent, wat nog steeds erg veel is.


Het rapport is gebaseerd op een analyse van 1,85 miljoen mobiele applicaties en de kwetsbaarheden op verschillende mobiele besturingssystemen. Volgens Juniper Networks gaan makers van malware voornamelijk achter Android aan vanwege het grote marktaandeel. Het aandeel van Google’s besturingssysteem staat op zo’n 60 procent, wereldwijd gezien.

Ook de fragmentatie van dat mobiele besturingssysteem speelt deze kwelgeesten in de kaart. Oude kwetsbaarheden zijn op veel smartphones nog uit te buiten omdat fabrikanten een update nog niet hebben uitgegeven of dat zelfs niet meer zullen doen. Juniper meldt dat het aantal infecties bij Android-apparaten 77 procent lager zou zijn als alle apparaten op de laatste versie van het besturingssysteem draaiden.

48 procent van de malware bestaat uit SMS-trojans en 29 procent via gemanipuleerde installatiebestanden. De meestgebruikte gemanipuleerde applicaties zijn Adobe Flash, Angry Birds, Google Play en Skype. Gebruikers kunnen vrij eenvoudig ontkomen aan de meeste malware door downloads te beperken tot de Play Store en indien mogelijk te updaten naar de laatste firmwareversie.

Dat Android het grootste doelwit van malwaremakers is betekent niet dat gebruikers van andere besturingssystemen veilig zijn, zelfs niet Apple’s iOS. Juniper Networks benadrukt dat er voorbeelden van malware zijn en dat het mogelijk is om ze in de App Store te plaatsen, weliswaar met geluk.