Afgelopen weekend zijn er in de Verenigde Staten ruim honderd naaktfoto’s gepubliceerd van allerlei bekende sterren. Inmiddels is duidelijk dat de meeste foto’s echt zijn, waardoor de grote vraag nu is: hoe komt één iemand aan zoveel naaktfoto’s van zoveel bekende sterren. Veel vingers wijzen inmiddels richting de iCloud van Apple.

Een hacker heeft voor elkaar gekregen waar sommige fans van dromen maar wat een nachtmerrie is voor veel bekende sterren. De hacker heeft de hand weten te leggen op zeer gevoelige naaktfoto’s en filmpjes van verschillende sterren, hij heeft ruim honderd foto’s en filmpjes via de website 4Chan verspreid. In de Verenigde Staten is het al omgedoopt tot het naaktfotoschandaal van de eeuw.

De hacker heeft naakfoto’s weten te bemachtigen van onder meer Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton, Victoria Justice, Lea Michele, Brie Larson, Kristen Dunst en vele anderen. Op het forum van 4Chan worden inmiddels de vingers gewezen richting Apple’s iCloud-dienst. Hierbij is het mogelijk om je fotostream te backuppen naar de iCloud, zodat je je foto’s tot je beschikking hebt op al je Apple-apparaten. Daarnaast kan je ook je contacten, instellingen en agenda synchroniseren. Er kunnen maximaal 1000 foto’s worden opgeslagen in de iCloud.

Apple heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen dat de foto’s afkomstig zijn van iCloud. Of het bedrijf er nog op gaat reageren is onduidelijk. De bekende sterren zijn in elk geval niet blij en hebben inmiddels hun advocaten ingeschakeld en aangifte gedaan.

Voor de clouddiensten is het geen goede reclame aangezien dit breed uitgemeten zal worden in het nieuws, zeker als blijkt dat de iCloud-accounts van de sterren zijn gehackt. Het laat ook meteen zien dat de voordelen van de cloud niet altijd opwegen tegen de nadelen in geval van een hack.