Apple gaat extra maatregels instellen om gebruikers beter te beschermen, zo maakte Tim Cook bekend in een interview met The Wall Street Journal. Zo wordt men in de toekomst via e-mail en pushberichten op de hoogte gesteld als wordt getracht om een apparaat in te laten loggen op de Apple ID van de gebruiker.

De online omgeving iCloud van Apple raakte de afgelopen dagen in opspraak omdat vermoed wordt dat een groot aantal gepubliceerde naaktfoto’s van bekendheden van de dienst afkomstig zijn. Het is nog onduidelijk of iCloud gehackt was of dat de kwaadwillenden op een andere manier aan de foto’s zijn gekomen.

Apple gaf na eigen onderzoek aan dat de slachtoffers geen sterke wachtwoorden en beveiligingsvragen hadden gekozen. Volgens Tim Cook zijn de toegangscodes niet van Apple’s servers ontvreemd. De FBI onderzoekt de zaak nog. Cook geeft in het interview aan dat hij en Apple woedend zijn over de activiteiten van de hackers.

Hoe dan ook zou Apple nu besloten hebben om gebruikers extra te wapenen. Het Amerikaanse bedrijf gaat gebruikers ervan op de hoogte stellen als het vermoedt dat ze het doelwit zijn van hackers. Dat gebeurt momenteel als een wachtwoord wordt veranderd en wanneer een iDevice voor het eerst inlogt op de Apple ID. In de toekomst gebeurt het ook wanneer iCloud-data op een nieuwe iDevice wordt hersteld. Er wordt dan een bericht verzonden via e-mail en push, gebruikers krijgen ook direct de mogelijkheid om actie te ondernemen door het wachtwoord aan te passen of hulp in te schakelen.

Apple is zich ervan bewust dat het probleem niet puur technisch is, maar wil aan de eigen kant wel graag alles op orde hebben. Mensen die een zwak wachtwoord kiezen zijn een makkelijk doelwit en zij moeten daarvan bewust worden. Cook geeft toe dat Apple in het verleden meer had kunnen doen om gebruikers hier bij te helpen. Eerder raadde Apple ook al aan om tweestapsbeveiliging in te stellen, gebruikers zullen daartoe ook meer worden aangespoord.