2min Security

Accountgegevens van Omroep Max-leden mogelijk buitgemaakt na diefstal

Omroep Max heeft een waarschuwing de deur uit gedaan dat de leden van de website er verstandig aan doen om hun wachtwoord aan te passen. Bij een diefstal van een laptop van een externe web-ontwikkelaar zijn mogelijk de logingegevens en e-mailadressen van de leden buitgemaakt. Leden die hetzelfde wachtwoord ook elders gebruiken wordt aangeraden dat ook aan te passen.

De bejaardenomroep laat weten dat er mogelijk logingegevens en e-mailadressen zijn buitgemaakt, het zou niet gaan om gevoelige persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld de adres en de woonplaats van de gebruikers. De laptop die is buitgemaakt was voldoende beveiligd en de datasets waren ook versleuteld, toch neemt de Omroep geen risico en heeft het alle wachtwoorden van de gebruikers gereset. Leden moeten dus hun wachtwoord aanpassen zodra ze proberen in te loggen.

Hoewel het gaat om een mogelijke diefstal van gegevens is het toch verstandig hetzelfde wachtwoord niet langer te gebruiken. Kwaadwillenden zijn namelijk slim genoeg om met een e-mailadres en wachtwoord de gegevens eenvoudig verrijken, omdat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten.

Omroep Max stelt verder dat de gegevens versleuteld waren opgeslagen en de kans daardoor een stuk kleiner is dat deze ook bruikbaar zijn. Dit volledig uitsluiten is echter onmogelijk.

Verder gaat Omroep Max zijn beveiligingsprotocollen nalopen en met alle externe leveranciers in gesprek om ervoor te zorgen dat gegevens veilig worden opgeslagen.

UPDATE 14:55: Onjuistheden aangepast