1 min

Trend Micro heeft nieuwe gevaarlijke Android-malware ontdekt, het gaat om malware met de naam "Godless", deze is voorzien van diverse exploits waardoor de malware in staat is om Android-toestellen te rooten en spyware te installeren. De malware is zo goed ontwikkeld dat het zelfs de veiligheidscontroles van de Google Play Store weet te omzeilen.

Deze nieuwe geavanceerde malware kan dus voor flink wat problemen zorgen op een Android-smartphone of -tablet. Wat deze malware nog wat urgenter maakt is het feit dat die in staat is om schade aan te richten in Android 5.1 en ouder, wat neerkomt op 90 procent van alle Android-apparaten.

Volgens Trend Micro zijn inmiddels wereldwijd zo’n 850.000 apparaten geïnfecteerd met de malware, waarvan het merendeel, 46 procent, in India, gevolgd door Indonesië met 10 procent. De malware is ontwikkeld op een framework dat is bedoeld om Android te rooten en daardoor kent het ook verschillende exploits, waaronder PingPongRoot en Towelroot. Deze malware is toegevoegd aan verschillende apps in de Play Store die er veilig uitzien en waarbij de gebruiker niet merkt dat er op de achtergrond allerlei ongewenste handelingen worden uitgevoerd.

Trend Micro stelt dat de meeste infecties nog steeds komen van apps die buiten de Play Store om worden gedownload en geïnstalleerd en raadt dit dan ook af. Iets wat eigenlijk alle Android-smartphones standaard blokkeren. Aan Google is het nu de taak zo snel mogelijk die exploits te dichten en ervoor te zorgen dat er een update komt bij de fabrikanten.