2min

Onderzoekers van Facebook experimenteren met robotics om meer te weten te komen over kunstmatige intelligentie. Dat meldt IT Pro.

“Robotics bieden belangrijke kansen voor het verder ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, omdat het aanleren van machines om zelf dingen te leren in de fysieke wereld ons helpt om capabelere en flexibelere kunstmatige intelligentie-systemen te ontwikkelen voor andere scenario’s”, aldus het onderzoeksteam van Facebook.

Hexapod

“Door te werken met een verscheidenheid aan robots – inclusief lopende hexapods, gearticuleerde armen en robothanden met tactiele sensoren – verkennen kunstmatige intelligentie-onderzoekers nieuwe technieken om de grenzen van wat kunstmatige intelligentie kan bereiken te verleggen.”

Het onderzoek van het bedrijf richt zich op een hexapod-robot – een robot met zes poten – en reinforcement learning. Reinforcement learning is een machine learning-proces wat wordt gebruikt om een algoritme te onderwijzen op basis van positieve en negatieve reinforcement in een specifieke ontwikkelomgeving.

Het onderzoeksteam stelt dat zijn werk als doel heeft om de complexiteit aan te pakken die hoort bij het gebruik van geavanceerde fysieke mechanismes, en het uitvoeren van experimenten in de echte wereld. Deze ingewikkelde problemen – waarbij omstandigheden bijvoorbeeld variabeler en onzekerder zijn, en experimenten extra tijdslimieten hebben – kunnen bruikbare testcases zijn voor kunstmatige intelligentie.

Efficiënter leren

Het project van Facebook toont hoe het sociale netwerk deze zelfgecontroleerde leerbenaderingen gebruikt om belangrijke uitdagingen in dit veld van kunstmatige intelligentie aan te pakken. Het heeft als doel om robots te ontwikkelen die kunnen bewegen hun omgevingen en deze kunnen verkennen. Ook moeten de robots objecten die ze tegenkomen kunnen manipuleren.

Facebook hoopt dat het onderzoek uiteindelijk leidt tot capabelere robots. Daarnaast hoopt het bedrijf dat het leidt tot een kunstmatige intelligentie die efficiënter kan leren en iets kan bieden dat snel en eenvoudig toegepast kan worden op andere producten.