2min

Package Center

Zoek je een router die geschikt is voor kleinzakelijke toepassingen, dan zullen de packages die je vanuit het Package Center kunt installeren op de Synology RT2600ac je ook zeker aanspreken. We hebben het dan uiteraard niet zozeer over het downloadstation of de mediaserver, dat is meer gericht op de consument. Een RADIUS-server komt echter goed van pas als je centraal de certificaten wilt verdelen voor apparaten die draadloos verbinding willen maken met de router. Cloud Station Server is op zich ook interessant om de bestanden waar je mee werkt op alle platformen gesynchroniseerd te houden. Hiervoor moet je alleen wel een usb-opslagmedium op de router aansluiten. Wij zouden dit toch liever op een echte server doen. Heb je die niet, dan heb je in ieder geval wel de mogelijkheid.

12

Met afstand de interessantste add-on voor zakelijk gebruik, is echter de VPN Plus Server. Deze vervangt het bestaande VPN Server-pakket en is in ieder geval op papier zeer uitgebreid. VPN Server Plus ondersteunt alle gangbare vpn-services en -protocollen: SSTP, SSL VPN, OpenVPN, T2TP/IPSec, PPTP, het is allemaal te gebruiken in combinatie met VPN Server Plus. Synology voegt verder ook nog twee zelf ontwikkelde services toe, Synology SSL VPN en WebVPN. Met name die laatste is opvallend. In het algemeen werkt een vpn-tunnel als volgt: je stelt een vpn-server in om het netwerk of een selectie hiervan beschikbaar te stellen voor connecties van buiten het netwerk. Vervolgens zet je vanaf een client buiten het netwerk de verbinding op. Hiervoor is in de regel aparte software nodig, eventueel in combinatie met specifieke hardware. WebVPN is echter browsergebaseerd. De verbinding wordt opgezet door in de adresbalk van een browser een door jezelf gespecificeerd adres in te voeren, dat er in de praktijk uitziet als login.{domeinnaam}:443.

13Dit krijg je te zien voor je het VPN Server Plus-pakket installeert.

Wat Synology overigens erg handig gedaan heeft, is je bewust maken van de poorten die opengezet worden als je een bepaalde dienst activeert. Je krijgt dan een pop-up te zien met daarin precies wat er verandert voor je firewall. Opvallend is tot slot dat Synology geen integratie nastreeft met de nas-servers van hetzelfde merk die je wellicht ook al hebt. Denk hierbij aan iets als het centraal beheren van alle Synology-producten in het netwerk. De RT2600ac wordt uiteindelijk gepositioneerd als een router met enkele functies die je ook op de nas-apparaten van Synology tegenkomt. Verder blijven het twee compleet gescheiden werelden.