2min

Tags in dit artikel

,

Uit de doos

Als ik de voeding uit de doos haal merk ik al dat hij vrij zwaar is en degelijk aanvoelt. Hij valt qua grootte nog mee, het is een normaal formaat voeding en geen uit de kluiten gewassen apparaat. Wat mij overigens meteen al opvalt is dat er wat aardige extra’s bij de voeding geleverd worden. Als koper krijg je een drietal kabelhouders van klittenband en vier duimschroeven bij de voeding. Handig, want er zitten aardig wat kabels aan die misschien niet iedereen zal gebruiken.

Aan de voeding zitten de volgende aansluitingen:

Aansluiting Aantal
20+4 pins ATX 1
PCI-e 2
Sata 6
4 pins molex 6
12v ATX 2
FDD (floppy) 1


Alle kabels op een rijtje

Van de twee PCI-e aansluitingen is er één voorzien van een zespins connector, terwijl de andere een zes plus tweepins connector heeft. Dat is vreemd, want, meestal gebruik je met een multi-GPU opstelling toch dezelfde kaarten. Overigens zijn de 12v ATX stekkers dubbel uitgevoerd, eentje met vier en eentje met acht pinnen.

Als we naar het vermogen kijken zie ik dat de voeding vier beste 12v lijnen heeft, het zijn geen kleintjes. Het hele plaatje even in een tabel:

Voltage Ampère
3.3v 36
5v 30
12v 4×18
5v USB 3

Op de voeding zit overigens een sticker waarop staat waar welke 12v-lijn voor dient.


De sticker met een mooi overzicht

Bovendien wordt dit allemaal nog heel erg efficiënt opgetrommeld, FSP beweert een rendement van ruim 80 procent (in de optimale omstandigheden 85 procent) met deze nieuwe 80plus-voedingen.

Uiteindelijk wordt dit allemaal gekoeld met een 120mm fan zoals we tegenwoordig erg veel bij voedingen zien. Onder de twintig procent belasting staat deze overigens uit en de voeding is dus semi-passief gekoeld. Alleen had ik wel verwacht dat hij bij een wat hogere load pas zou beginnen met draaien, want 20 procent belasting kon ik alleen halen in de BIOS.