2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Lancom Airlancer

De Airlancer USB-300agn is een usb adapter waarmee je een draadloze netwerkverbinding kan maken.

In de doos van de Airlancer zit het volgende:
– Airlancer USB-300agn
– USB verlengkabel
– Retour afzender sticker
– Service & support boekje
– Installatiehandleding
– Cd-rom met software, drivers en handleidingen

De Airlancer kan rechtstreeks op de pc worden aangesloten, voor beter ontvangst kan de USB verlengkabel gebruikt worden. In mijn situatie heb ik hem rechtstreeks aangesloten.

Het formaat van de Airlancer is iets groter dan een USB stick. Door zijn omvang is hij gemakkelijk mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld met een laptop draadloos wil werken.

Nadat de hardware aangesloten is is het tijd om deze te installeren. Windows herkende automatisch de hardware, maar heeft wel drivers van de cd nodig.

Op de cd staan veel verschillende drivers voor allerlei producten van Lancom. Via het autorun menu kan er dus gekozen worden uit meerdere drivers, dit maakt het installeren stukken minder overzichtelijk. Windows XP vindt wel zelf de goede drivers op de cd, dus dat is geen probleem.
Behalve drivers staat er ook nog software op de cd om het netwerk te monitoren, zowel voor een bedraad als draadloos netwerk. Deze software is voor de overige apparaten in de Lancom series, voor deze adapter is geen extra software nodig.


De test
Om de snelheid te testen maak ik weer gebruik van het programma Iperf. Met deze tool heb ik een laptop als server ingesteld waarna ik met mijn eigen pc commands verzend om de snelheid te meten.

Na de eerste ronde kwam de snelheid niet hoger dan een magere 77Mbit/sec. Om te kijken of het aan de server/client setup lag heb ik deze 2 omgedraaid, dit maakte nauwelijks verschil in de test.

De USB adapter had ik bij de bovenstaande test op de laptop aangesloten en een netwerkkabel in de laptop. Omdat de resultaten slecht waren heb ik dit omgedraaid.
Ook hier heb ik tijdens het testen de rol van server/client omgedraaid om de verschillende snelheden te meten. Nu behaalde ik een snelheid van 69Mbit/sec. Dit is duidelijk hoger dan de vorige resultaten, maar nog steeds erg slecht vergeleken met de specificaties.