Configuratie

Wij ontvangen van Microsoft de variant uitgerust met een 13,5-inch PixelSense beeldscherm voorzien van een 10-punts multi-touch technologie. Onze Surface Book 2 is voorzien van een krachtige Intel Core i7-8650U processor met een kloksnelheid van 2.11 GHz. Naar wens is ook een i5-processor leverbaar. Grafisch heeft de door ons ontvangen unit geen additionele GPU en is slechts voorzien van een geïntegreerde Intel HD Graphics 620 GPU. Voor de 13,5-inch beeldgrootte is ook een Surface Book 2 met een discrete NVIDIA GeForce GTX 1050 GPU en 2GB GDDR5 grafisch geheugen leverbaar. Voor diegenen die meer beeldscherm en grafische kracht in de Surface Book 2 verlangen, levert Microsoft een 15-inch variant voorzien van de NVIDIA GeForce 1060 met 6GB GDDR5 grafisch geheugen. Het interne werkgeheugen bedraagt 16GB (eventueel 8GB) en voor de opslag van gebruikersgegevens en het besturingssysteem kiest de fabrikant voor een interne PCIe SSD met een opslagcapaciteit van maar liefst 1TB (of eventueel 256 of 512 GB). Microsoft legt ook op dit vlak de lat hoog. De prijs van deze machine begint bij 1.749 euro en is volledig naar wens te configureren. En dit hoeft helemaal niet heel veel meer te kosten. Microsoft biedt ten tijde van schrijven namelijk een inruil en upgrade actie aan. De garantietermijn is met een één jaar beperkte hardware garantie wat mager, zeker wanneer we de EU-richtlijnen hierop nalezen.

Connectiviteit

Ondanks het minimalistische uiterlijk heeft de Surface Book 2 meer dan voldoende connectors en interfaces voorhanden. Tweemaal USB 3.0 type-A, eenmaal usb type-C, een UHS-II SDXC-kaartlezer, een 3,5mm jackaansluiting voor een headset en twee Surface Connect. Hiernaast uiteraard wifi 802.11ac, bluetooth 4.1 LE en bij de 15-inch de mogelijkheid om een Xbox-controller te verbinden. Tenslotte een ingang voor de magnetische voedingsspanningsconnector. Gelukkig komen we deze tegenwoordig steeds vaker tegen. Alle connectors zijn netjes geïntegreerd in het toetsboord zodat deze tevens dienst doet als docking-station. Op de tablet zelf vinden we slechts een volumeregeling, powerswitch en een docking-connector die ook dienstdoet als laadconnector. Dank u Microsoft! Op alle vlakken heeft Microsoft – volgens ons – de juiste keuzes gemaakt.

Big sister…

De Surface Book 2 van Microsoft houdt echter meer onder het zichtbare oppervlak verborgen. Namelijk een hele collectie aan sensoren. Hou je vast. De Surface Book 2 is uitgerust met een omgevingslichtsensor, een nabijheidssensor, versnellingsmeter gyroscoop en een magnetometer. Wij zouden hiervoor beslist heel veel goede toepassingen kunnen bedenken.