2min Devices

Review: Intel Core i5 en i7 processors

Verschil Core i7 en Core i5

HetReview: Intel Core i5 en i7 processors zou logisch geweest zijn als Intel ervoor gekozen had de Core i5 processor te koppelen aan de socket 1156 en de Core i7 aan de 1366-socket. Helaas hebben de heren van Intel wat anders bedacht waardoor het allemaal een stukje moeilijker wordt. Zo beschikken de Core i7 modellen (die dus verkrijgbaar zijn voor zowel 1156 als 1366) over HyperThreading en ontbreekt deze feature bij de Core i5. Als huidige vuistregel zou je kunnen stellen dat alle Core ix 9xx-processoren geschikt zijn voor socket 1366 en alle overigen voor 1156.

Momenteel beschikbaar


Momenteel zijn enkel nog drie processoren beschikbaar voor de socket 1156. Dit zijn de processoren ‘Intel Core i5 750’, ‘Intel Core i7 850’ en ‘Intel Core i7 870’. Zoals te lezen is op de vorige pagina beschikt de snelste processor over een kloksnelheid van 2.93 GHz en is automatisch de snelste. Je betaald voor deze processor ruim €510, dik €340 meer dan de goedkoopste ‘Intel Core i5 750’ processor.
Review: Intel Core i5 en i7 processors

Turbo-modus is terug


De Core i7 kent een feature die ervoor zorgt dat single threaded applicaties een boost krijgen doordat de processor een enkele core laat overklokken. De andere cores werden tijdelijk uitgeschakeld en op die manier profiteerden ook single threaded applicaties van de Core i7. Intel heeft met de nieuwe Lynfield processors ook de ’turbo’-modus extra aangescherpt. Behalve dat de maximale kloksnelheid veel verder omhoog gestuwt wordt dan nu het geval is kunnen ook alle cores overklokt worden. De processor zal kijken naar de thermische metingen en het stroomverbruik van de processor en de snelheid hierop aanpassen. Het is dus van belang dat je bij de nieuwe Lynfield processors een zeer goede koeler installeert!
Review: Intel Core i5 en i7 processors
Het kan dus maar zo zijn dat een beter gekoeld systeem ook beter presteert dankzij Intel’s turbo-boost functie. Maximaal kan de turbo zes stappen van 133 MHz omhoog. Worden alle kernen tegelijk belast, dan ligt de snelheid op maximaal 2,66 GHz. En zo bestaan er nog een aantal andere scenario’s voor maximale kloksnelheden ongeacht de applicatie. Dan zouden we nog bijna vergeten dat de turbo functie ook prima werkt wanneer de processor overklokt wordt (6 x 166 MHz anyone?).
Bron:Techzine redactie