5min Devices

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Specificaties, uiterlijk en installatie

Door de verpakking van de Grab’n’GO Media Store wekt het bij mij de indruk dat de NAS groot is, echter is dit zeker niet het geval maar is hij juist erg klein in verhouding tot de doos. Op de doos zelf staan de algemene specificaties, plus een korte inleiding over het apparaat. Op de voorkant staat duidelijk vermeld dat er een één terabyte harde schijf bijgeleverd wordt. Echter is deze één terabyte-versie alleen verkrijgbaar bij de detail-handel. Wel is de uitvoering zonder harde schijven bij diverse webshops verkrijgbaar vanaf 130 euro.

What’s in the box?  • de NAS;
  • een cat5e-ethernetkabel;
  • stroomadapter;
  • installatie-handleiding;
  • product-cd.


Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Onderdeel Specificatie
Afmetingen 195 mm x 113 mm x 90 mm
Gewicht 1666 gram
Geheugen 256 MB RAM
Processor 500 MHz
Ethernetaansluitingen 1 Gigabit Ethernet poort
USB 1 USB-poort (printer & opslagmedium)
HDD-interface 2 Serial ATA
Ondersteunde besturingssystemen Windows 2000; Windows XP; Windows Vista; Linux 2.6 en hoger; Mac OS X 10.5 en hoger.

Uiterlijk


Zoals ik al hierboven heb vermeld, is dat deze NAS erg klein is. Dit is een groot voordeel, aangezien je NAS meestal een vaste plek krijgt. Het materiaal van de Grab’n’GO Media Store is een combinatie van aluminium en plastic. Zo is het kapje van plastic en de behuizing zelf van aluminium. De voetjes van de Grab’n’GO Media Store zijn voorzien van rubber, waardoor de Grab’n’GO Media Store goed op zijn plek blijft staan. Doordat de Grab’n’GO Media Store een klein en goed design heeft is dit een groot pluspunt. Wel heb ik een minpunt op het gebied van uiterlijk, en dat is dat het kapje van plastic is. Door het gebruik van plastic kan het nogal snel afbreken.

Verder zijn er op de voorkant enkele lampjes te zien, waarop je kunt zien of je apparaat aan staat en welke harde schijven actief zijn. Tevens kun je hierdoor snel zien of je nog op het netwerk bent aangesloten.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
Aan de achterkant van de Grab’n’GO Media Store zijn aansluitingen te vinden. Toch zijn dit er maar drie, zo is er een ethernetpoort, een USB-poort en een aansluiting voor de stroomadapter. Verder zit er nog een reset-knop op.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
Aan elke zijkant van de Grab’n’GO Media Store zit een soort kapje, die je over de schroeven, waarmee de harde schijven bevestigt zijn kunt schuiven om deze zo te verbergen.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
Het vervangen van een harde schijf is erg eenvoudig, als eerste verwijder je het klepje aan de voorkant. Let hier wel op aan het slotje aan de onderkant anders kan het nog weleens afbreken. Daarna schuif je de kapjes aan de zijkant er uit. Dan schroef je de schroeven er uit en je pakt de harde schijf. Het is heel eenvoudig om een harde schijf te vervangen wat tevens een pluspunt is.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

De Grab’n’GO Media Store ondersteunt vier verschillende harde schijf-instellingen. Zo ondersteunt hij naast de standaard instellingen, JBOD, RAID 0 en RAID 1. Bij standaard is iedere schijf een afzonderlijk volume. JBOD (Just a Bunch Of Discs) is een lineaire combinatie van beide schijven om 1 volume te creëren. Naast deze twee instellingen heb je ook nog RAID 0 en 1. RAID 0 gebruikt data striping, waarmee de data verdeelt wordt over meerdere schijven en waardoor je hogere prestaties krijgt en RAID 1 maakt gebruik van data mirroring over beide schijven waardoor je gegevens worden gespiegeld.

De Grab’n’GO Media Store wordt inclusief één terabyte opslag geleverd. In dit geval zijn dit twee schijven van 500 gigabyte waaronder een Spinpoint F1 en een Ecogreen F1 van Samsung. De Spinpoint F1 draait met een toerental van 7200 rpm en de Ecogreen F1 met een toerental van 5400 rpm. Deze harde schijven zijn zeker niet om over te klagen.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Installatie


Het installeren van de Grab’n’GO Media Store is vrij simpel, zeker als je de bijgeleverde installatie-documentatie er bij pakt. Hierin wordt stap voor stap beschreven (ook in het Nederlands) hoe je de NAS moet installeren.

Het eerste wat je moet doen is simpelweg de bijgeleverde ethernetkabel in je router en in de Grab’n’GO Media Store stoppen. Ook sluit je de bijgeleverde stroomadapter aan op de Grab’n’GO Media Store en vervolgens in het stopcontact.

Wanneer je het apparaat aan hebt gezet, kun je de bijgeleverde CD in je pc doen en de software installeren. Dan start je de Grab’n’GO Easy Finder software waarin je bij search al snel de NAS ziet staan. Vervolgens klik je op management, waardoor de webinterface wordt geopend.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Vervolgens ga je naar ‘Disk Management’ en open je ‘Hard Drive Configuration’. Hier moet je enkele stappen doorlopen en kun je binnen enkele minuten je raid opbouwen. Wanneer dit is gebeurt zal de Grab’n’GO Media Store zichzelf opnieuw opstarten en kun je over naar de Basic Setup.

Hierbij moet je enkele stappen doorlopen, waarin je de tijd zal moeten instellen en een wachtwoord voor de admin moet instellen. Ook moet je instellen of je hem een statisch IP-adres wilt geven of dat hij via DHCP automatisch een IP-adres zal krijgen en heb je de mogelijkheid om de naam, beschrijving en werkgroep van de Grab’n’GO Media Store aan te passen. Wanneer je dit hebt doorlopen kun je aan de slag door gebruikers in te stellen en met andere opties te gaan werken. Dit zal ik later in deze review beschrijven.
Bron:Techzine Redactie