De twee oude rotten: McAfee en Norton

Symantec Norton Internet Security Suite 2006
Dit is waarschijnlijk de meest geschikte suite voor thuisgebruikers, omdat het pakket gewoon simpel is en het is een van de pakketten waar verschrikkelijk veel features inzitten. Je computer moet het echter wel kunnen trekken, want dit is een suite die je niet eventjes installeert.

Het begint bij de installatie al, je computer wordt overspoeld met registersleutels en bestanden, waar niemand wijs uit wordt. Dan komt de scan, ga maar even een goed boek lezen, want de pc kun je niet meer gebruiken. En dan is er nog het opstarten wat ook al niet meer zo snel gaat, de computer is misschien wel sneller met spyware erop.

Maar dat is de keerzijde van de suite. Er zitten zoals eerder gezegd een hoop functies in, zoals een waterdichte firewall, een goede spamfilter, goede virusscanner, een veiligheidstester, een voortreffelijke adblocker en een goede spywareblocker (De spywareblocker krijg je later binnen met een update). De virusscanner levert dagelijks updates, met uitzondering van in het weekend. Het nieuwe in deze 2006-versie is het Norton Protection Center, wat eigenlijk compleet overbodig is omdat het ons al vertelde wat we allang wisten, namelijk dat we veilig zijn.

Conclusie: deze suite bevat veel goede componenten, die uitstekend (samen)werken. Ook met de interface zit het wel goed, alleen is die wel een beetje langzaam. Maar dit alles komt met een flinke prijs en je zult een krachtige pc nodig hebben.

McAfee Internet Security Suite 2006
De McAfee Suite voelt aan als losse componenten die samen in een Security Center zijn gepropt. De uitblinker van deze suite is de virusscanner, zet daar een degelijke firewall, een matige privacyservice en een ronduit irritante en slechte spamkiller tegenover en je hebt de nieuwe McAfee Suite.

De grote ster is dus de virusscanner en deze werkt snel en goed, maar geeft meldingen wanneer er meer dan vijftien mails in één keer worden verstuurd. De spywareblokkade doet z’n werk goed en blokkeert alle spywareprogramma’s in realtime, zelfs voordat deze geïnstalleerd worden. Dan de firewall, deze is degelijk maar faalt echter in de lektesten. Het programma kent wel weer 700 programma’s die automatisch geblokkeerd worden, omdat deze schadelijk zijn.

Als je kinderen hebt die zitten te klooien op het internet, dan is privacyservice een goede oplossing. Zo niet, dan heb je het nergens voor nodig, de adblocker faalt in het blokkeren van de meeste advertenties. Wachtwoorden worden weliswaar van het internet afgehouden, maar als zo’n wachtwoord/pincode wordt gecodeerd komt het rustig groot in beeld. Leuk voor degene die op de monitor meekijkt. Verder kun je tijdslimieten instellen, die niet aan Windows-accounts gebonden kunnen worden.

In de Suite zit verder nog een spamkiller, die uiterst slecht zijn werk doet. Er worden mails geblokkeerd die helemaal geen spam zijn. Een antiphisingplug-in voor IE is dan wel weer een handige optie, maar dat is dan ook de enige reden om deze spamkiller te installeren.

Als je voor McAfee gaat, hoef je alleen maar de virusscanner en firewall te installeren, de andere programma’s zijn flut en de interface is af en toe verwarrend. Het pakket is nu nog langzaam, maar je kan wel werken tijdens het scannen en er is beloofd dat bij de nieuwe engine en bij de volgende update het scannen en het programma sneller wordt.