2min

Tags in dit artikel

, ,

Amazon heeft tijdens AWS Re:Invent een hele lading nieuwe features geïntroduceerd, vijf daarvan draaien om machine learning en hebben we gebundeld in dit artikel. Met deze nieuwe features is het mogelijk om analyses, herkenning en vertalingen te doen van tekst, spraak en video’s.

Allereerst even een opsomming van de diensten die Amazon heeft geïntroduceerd tijdens de keynote van de CEO van AWS, Andrew Jassy. Allereerst introduceert Amazon het product SageMaker, met Amazon SageMaker is het mogelijk om eenvoudig machine learning modellen te bouwen en te trainen die nodig zijn om zaken te herkennen.

Daarnaast introduceert Amazon de diensten Amazon Transcribe, Amazon Translate, Amazon Comprehend en Amazon Rekognition Video. Hiermee krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die in staat zijn om spraak om te zetten naar tekst, teksten te vertalen tussen verschillende talen, belangrijke feiten en analyses te doen op tekst en analyses te doen op video’s.

Het omzetten van spraak naar tekst behoeft weinig uitleg, dit kan overigens vanuit een audiofragment maar ook vanuit videofragment gebeuren. Het vertalen van teksten ligt ook redelijk voor de hand, Amazon kan overigens ook automatisch detecteren wat de brontekst is, in het geval de gebruiker dit niet weet.

Amazon Comprehend, moeten we wel even toelichten. Hiermee is het mogelijk om teksten te analyseren, zo is deze dienst in staat om belangrijke feiten uit een tekst te halen, denk hierbij aan datums, locaties, personen of andere vaststaande feiten die te herkennen zijn. Ook doet Amazon een analyse op de tekst om te duiden hoe positief of negatief een tekst is. Dit kan bijvoorbeeld bij het analyseren van social media berichten erg handig zijn.

Amazon Rekognition Video is in staat om video’s te scannen en bijvoorbeeld personen te herkennen. Ook is het mogelijk om de beweging van personen in een video te volgen, ook als hun gezicht niet in beeld is of ze tijdelijk uit beeld zijn. Verder kan Amazon ongewenste content als seksueel of gewelddadig herkennen. Indien er gezichten in beeld zijn kan Amazon aangeven wat hun emotie is, of ze vrolijk zijn of juist ontevreden. Verder zijn bepaalde scenes en acties te detecteren zoals, stranden, bossen, steden, bekende gebouwen of acties zoals dansen, uitblazen van een kaars of een brand blussen. De detectie gaat erg ver en maakt het mogelijk om een goede indexering van video’s te doen waar later weer opgezocht kan worden.

AWS DeepLens

Tot slot heeft Amazon een camera gepresenteerd, de zogenaamde AWS DeepLens, hiermee kunnen ontwikkelaars aan de slag met het bouwen van applicaties die reageren op videobeelden. Als voorbeeld noemt Amazon bijvoorbeeld het detecteren van je kenteken van je auto om vervolgens de garagedeur open te doen als het je eigen auto is. De AWS DeepLens is bij Amazon te pre-orderen voor 249 dollar en komt in 2018 beschikbaar.