Het afgelopen jaar is enterprise-IT door steeds meer toepassingen naar de edge geduwd, van autonome voertuigen die worden gestuurd door kunstmatige intelligentie (AI) tot enorme sensornetwerken die op 5G vertrouwen voor directe connectiviteit en noodreactietijden. Of het nu gaat om het Internet of Things (IoT), fog computing of edge computing, het doel is om computing resources zoals verwerkingskracht en opslag dichter bij de eindgebruiker of de gegevensbron te brengen om daarmee het vermogen om te schalen, de reactiesnelheid en de algehele servicebeleving te verbeteren.

We kunnen de edge zien als de nieuwste IT-footprint, die een verlengstuk van het datacenter wordt, net als bare-metal, virtuele omgevingen, private cloud en public cloud. In zekere zin is edge computing een optelsom van de andere vier footprints, waarbij stukken van elke footprint worden gecombineerd om daarmee een infrastructuur te creëren die gericht is op het aanpakken van specifieke eisen van de klant, waar traditionele IT-modellen niet aan kunnen voldoen. Maar in tegenstelling tot andere footprints heeft edge computing twee belangrijke afbakenende factoren:

  • Het kan gewoonweg niet bestaan zonder de hybride cloud.
  • Het fundament van edge computing moet open zijn of het zal falen.

Dat zijn zeker gedurfde uitspraken, maar vanuit mijn oogpunt zijn ze volledig accuraat. Als edge computing een realistische toekomst voor zakelijke IT wil zijn, dan heeft het de hybride cloud én open source nodig om te kunnen werken.

Opschalen

Edge computing zet het concept van cloud computing op zijn kop. Waar ‘traditionele’ cloudimplementaties gaan over het centraliseren op één enkele infrastructuur die opgeschaald kan worden naarmate de zakelijke behoeften dat vereisen, is de edge gericht op het opschalen van de geografische spreiding.

Dit kunnen kleinschalige servers op celtorens zijn, sensoren die een wereldwijd energienetwerk monitoren, of nieuwe generatie systemen voor fabrieksautomatisering die anticiperen op de onderhoudsbehoeften. Maar wat de specifieke werklast voor de edge ook is, de behoefte blijft hetzelfde: snellere reacties voor meer tijdige diensten, wat die ook mogen zijn. eBay gebruikt bijvoorbeeld edge computing om zijn datacenters te decentraliseren met als doel een snellere, meer consistente gebruikerservaring te creëren door gegevens en online diensten dichter bij de gebruikers te brengen.

Consistentie

Met de ongelijksoortige aard van edge computing is consistentie van groot belang. Een edge-implementatie zou in theorie uit honderdduizenden kleine sensoren kunnen bestaan, die verbonden zijn met een data-aggregatielaag en die helpen om realtime feedback te geven over wat de sensoren daadwerkelijk monitoren. Het is fundamenteel onmogelijk om elk van deze implementaties te beheren als ze geen veilige controlelaag delen met automatisering, beheer en orkestratie.

Deze consistentie wordt geboden door de hybride cloud – van edge-apparatuur naar het netwerk tot het gecentraliseerde datacenter, een hybride cloudimplementatie biedt helderheid in wat anders complete waanzin zou zijn in een technologie-ecosysteem. Het geeft al deze verschillende componenten een gemeenschappelijke basis, of het nu gaat om Linux, Kubernetes of Ansible. Hierdoor kunnen IT-teams tienduizend netwerkapparaten beheren, net zoals ze hun gecentraliseerde IT zouden beheren.

Open is niet gesloten: ook aan de edge

Innovatie kan gemakkelijk gestremd worden door versnippering en, erger nog, door de introductie van propriëtaire of open core-modellen. Je kunt 25 jaar terugkijken naar UNIX om te zien hoe lastig deze uitdaging was. Elke hardwareleverancier had destijds zijn eigen op maat gemaakte besturingssysteem dat alleen op zijn eigen apparatuur werkte. De introductie van enterprise Linux verbrak deze keten, en bracht de innovatiecyclus op gang, wat vervolgens leidde tot virtualisatie, cloud computing, containers, Kubernetes en, nu de edge.

Als deze innovatie aan banden wordt gelegd door ‘edge edition’-technologieën in plaats van gedreven te worden door gemeenschappelijke, industriebrede open standaarden, dan heeft dat weer versnippering tot gevolg. Op dat gebied neemt Red Hat – samen met industriepartners – het voortouw, namelijk door standaarden te creëren in upstream community’s en werkgroepen, zoals de LF Edge, Kubernetes Edge & IoT Working Group, de OpenStack Edge Working Group, Akraino Edge Stack, OPNFV en nog veel meer.

Dit wil niet zeggen dat elke edge-oplossing op opensourcetechnologieën gebaseerd zal zijn, ondanks wat de mooie marketingfolders uit de leverancierswereld daarover zeggen. Een toewijding aan open source geldt niet alleen als er een mooie nieuwe trend als edge computing voorbij komt. Tegelijkertijd gaat het gelaagd toevoegen van propriëtaire functies aan een ‘open core’ compleet in tegen de standaarden van open source. Half open is volledig gesloten, of je nu spreekt over een besturingssysteem of de edge.

Visie voor de edge: innovatief, hybride en open

In de loop der jaren heeft Red Hat geholpen om de vroege standaarden rond enterprise Linux te definiëren. Die inspanningen hebben het platform gemaakt tot het werkpaard van het datacenter voor innovatie en productie-workloads. We hebben geholpen de adoptie van KVM te bevorderen, en het tot het voorkeurs open virtualisatieplatform te maken voor zakelijke computersystemen. Ook speelde Red Hat een belangrijke rol in het groot maken van Kubernetes op het gebied van containerorkestratie

Nu het bedrijfsleven zijn ogen op de rand van het netwerk richt, zien we een nieuwe golf van innovatie opdoemen. De belofte en de kracht van edge computing is heel reëel en Red Hat wil het bedrijfsleven helpen, samen met de opensourcecommunity’s en het ecosysteem van partners, om van deze voordelen te profiteren zonder bang te hoeven zijn voor fragmentatie of lock-in

De edge is open. De edge is hybride. En de edge wordt gedreven door Red Hat.

Dit is een ingezonden bijdrage van Paul Cormier, executive vice president en president products & technologies bij Red Hat. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.