5min

Tags in dit artikel

, , , ,

1000 servers in een datacenter beheren is iets compleet anders dan 1000 servers beheren die verspreid over een edge-to-cloud-infrastructuur staan. De edge is fundamenteel anders dan het datacenter.

Het inrichten van een (mini-)datacenter aan de edge van een edge-to-cloud-omgeving van een organisatie is een vak apart. Dat wil zeggen, je hebt er hardware voor nodig die je over het algemeen niet in een core datacenter zou plaatsen. Denk hierbij aan beperkingen op het gebied van formaat die aan de edge gelden, maar bijvoorbeeld ook aan hoe rugged de apparatuur moet zijn, of hoe goed ze fysiek tegen inbraak moeten kunnen. Je moet dus echt met andere ogen kijken naar de edge dan naar de rest van de infrastructuur als het gaat om wat je nodig hebt aan servers, storage en networking.

Heb je de hardware eenmaal goed in het vizier, dan ben je er nog niet. Op al deze hardware gaan workloads draaien en data opgeslagen worden. De algemene verwachting is dat het aandeel van data dat aan de edge wordt gegenereerd alleen maar verder zal groeien ten opzichte van wat er in het datacenter wordt gegenereerd. Op dit moment hebben we het dan al over ongeveer een 50:50-verhouding. De snelheid waarin deze verhouding de kant van de edge op zal vallen, zal alleen maar verhogen.

Ook het punt van data is de edge weer anders. Het gaat hier bijvoorbeeld vaak om data van IoT-apparatuur, of over data waarvan na verwerking slechts een deel naar een andere, meer centrale locatie gestuurd wordt.

Het is zaak om deze data goed te beheren en te monitoren. Dat kun je voor iedere locatie afzonderlijk inrichten, maar dat is niet meer van deze tijd. Daarvoor komt er simpelweg te veel data binnen op te veel locaties. Dat gaat de IT-afdeling veel kopzorgen opleveren. Het is ook verre van veilig te noemen. Er komen op deze manier talloze gaten in de hybride edge-to-cloud-infrastructuur. Je kunt het simpelweg niet meer in de gaten houden allemaal.

Lees ook: De toekomst is niet on-prem, edge of cloud, maar edge-to-cloud

Centraal beheren en monitoren

Om goed om te kunnen gaan met de toenemende complexiteit die de edge (mede) veroorzaakt, is het zaak om te consolideren en te centraliseren. Oftewel, de hele infrastructuur, van de edge naar de cloud, moet vanuit een centraal punt beheerd en gemonitord worden. Dat is waar HPE GreenLake om de hoek komt kijken. Binnen GreenLake heeft HPE allerlei diensten die hierbij kunnen helpen. Het mooie aan dit aanbod, in ieder geval conceptueel, is dat dit allemaal centraal geleverd wordt. Je hebt dus altijd het overzicht over alles wat er gebeurt met en door de data.

Voorbeelden van deze manier van beheer en monitoring kun je vinden in het aanbod van HPE Aruba, dat inmiddels is geïntegreerd in GreenLake. Hiermee kun je bijvoorbeeld alle apparaten die verspreid over de infrastructuur worden gebruikt meteen detecteren en een rol geven. Op deze manier koppel je bijvoorbeeld IoT-sensoren alleen aan de juiste applicaties (en niet aan de rest van de edge-omgeving en daarbuiten), zodat je er zeker van bent dat de data op de juiste plek komt. Dat laatste is heel erg belangrijk om goed zicht op te hebben. Zonder inzicht heb je geen idee wat er gebeurt.

Het begint met inzicht

Inzicht krijgen is dan ook de eerste stap die je moet zetten als je als organisatie op een veilige manier meerwaarde wilt halen uit de edge en de data die daar staat en wordt gegenereerd. Het gaat hierbij onder andere om het beter kunnen beveiligen van omgeving waar we het hierboven over hadden. Ook kun je op deze manier beter in kaart krijgen wat er nodig is om nog meer uit je edge-omgeving te kunnen halen.

Een voorbeeld van een dienst waarmee je de inzet van wat er aan edge staat optimaliseert is HPE GreenLake for Compute Ops Management. Hiermee kun je onder andere op afstand realtime data zien van de servers aan de edge en eventueel actie ondernemen. Denk onder andere aan het updaten van servers.

Onderaan de streep zorgt het hebben van een goed overzicht en inzicht van wat er speelt aan de edge voor meer efficiëntie van de hardware die er staat, maar ook als het gaat om de inzet van mensen om het beheer te doen. Zo beschouwd zorgt het er dus ook voor dat de organisatie als geheel meer opbrengt (wat dit dan ook precies zijn mag). De mensen die voor zo’n organisatie werken zullen hun werk ongetwijfeld ook met een stuk meer plezier doen. Ze zullen nu als IT-afdeling vaker het idee hebben dat ze ervoor zorgen dat de organisatie als geheel vooruitgaat, iets wat voorheen eerder het tegenovergestelde was.

Lees ook: Hoe bouw je een private cloud in je eigen datacenter?

Van intelligent naar autonoom

Laten we tot slot van dit artikel ook nog even kort kijken naar hoe het beheer en de monitoring van de edge zich richting de toekomst ontwikkelt. Op dit moment is er zeker al sprake van wat je een intelligent edge kunt noemen, als je hem goed inricht en het beheer op orde hebt dankzij goede monitoring. Een beheerplatform zoals HPE GreenLake (Central) belooft dit te leveren. Inzichten die je daar opdoet kunnen zorgen voor een vereenvoudiging van ITOps en het beheer ervan vindt plaats vanuit een enkele omgeving.

Het effectief inzetten van het netwerkonderdeel van HPE GreenLake helpt daarnaast bij het intelligent beveiligen van de edge-omgeving en de datastromen die er plaatsvinden. Hierbij hoef je zeker niet zelf alles handmatig in te stellen. Een IP-camera wordt bijvoorbeeld herkend als zijnde een IP-camera. Deze krijgt automatisch een specifieke policy toegewezen, waarna alles goed en veilig is ingericht.

Op zich is de intelligentie die nu beschikbaar is voor de edge al heel bruikbaar. Richting de toekomst zal dit alleen maar verder doorgevoerd worden. De verwachting is dat we richting een autonome edge gaan. Dat is een combinatie van intelligentie (inclusief AI/ML) en zelfstandig actie ondernemen. Zeker voor edge-locaties waar vaak problemen met de connectiviteit zijn of erg weinig mensen om de problemen op te lossen, kan dit een uitkomst zijn. We hebben het dan feitelijk over een volgende iteratie van AIOps. Deze is overigens ook hard nodig tegen die tijd, want de edge wordt alleen maar complexer. Als het aan HPE ligt, gaat HPE GreenLake hier ongetwijfeld ook een rol in spelen.

Image copyright: GettyImages via HPE.