2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Overklokken

Het wordt steeds eenvoudiger om processors te overklokken. Niet alleen promoten tegenwoordig alle fabrikanten het zelf, de fabrikant van de processor moedigt het aan. Reclamecampagnes met bekende overklokkers lijken meer regel dan uitzondering. Elk nieuw moederbord schijnt over nog interessantere features te beschikken, ten aanzien van overklokken, dan de ander. Zelfs de ´normale´ consument ontkomt al niet meer aan overklokken. Zo valt te denken aan de Turbo-functie van Intel, waarvan sommigen dan weer zeggen dat het geen overklokken is. Hoe je het ook wendt of keert, overklokken is hot!

Unlocken?


Overklokken kennen de meeste mensen wel maar unlocken? Unlocken werd een echte hit toen bepaalde grafische kaarten unlocked konden worden naar een ‘hogere’ en duurdere kaart. Zo valt te denken aan de 6800LE die voor een prikkie en wat meer koeling met een beetje geluk in een kwestie van minuten omgetoverd werd naar een 6800GT(of Ultra). Processors unlocken was toen nog geen sprake van, dualcore werd überhaupt nog weinig over gesproken. Nu we een paar jaar verder zijn en inmiddels de eerste hexa-cores hun intrede hebben gedaan nemen productiefouten ook toe. Deze productiefouten leiden tot, jawel, uitgeschakelde en afgekeurde kernen.


Die uitgeschakelde kernen werken in de meeste gevallen prima maar voldoen niet meer aan de eisen die gesteld worden door AMD. Veelal wordt dan de processor verkocht als een triple- of dualcore processor. De nieuwere Thuban-processor, een hexa-core, krijgt ook een serie. Deze serie zal twee defecte cores bevatten die tevens, met een beetje geluk, te unlocken zijn. In het begin hielp AMD zelfs de consument hun uitgeschakelde processors weer te activeren in de vorm van ACC. Inmiddels heeft AMD hier een stokje voor gestoken. Fabrikanten daarentegen zien de optie echter als een welkome feature en besloten daarop zelf een mogelijkheid te ontwikkelen om alsnog te genieten van extra (gratis) prestatie.