2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Het overklokken van een AMD-processor is eigenlijk de afgelopen jaren vrijwel hetzelfde gebleven. Heb je in het verleden een AMD 64-processor gehad of zelfs een Athlon XP-processor, dan zul je veel aspecten herkennen. De guide die je op het punt staat met veel plezier te gaan lezen helpt je bij het onder de knie krijgen van de basisbeginselen van het overklokken. Aan de hand van voorbeelden kun je deze gids het beste gebruiken bij AM2-, AM2+- en AM3-processoren. We gaan er vanuit dat je wel enige kennis hebt van je pc (onderdelen, basisbesturing).

Deze gids is in geen geval een vrijbrief voor een probleemloze en maximale overklok. Dat iemand anders een hoge overklok haalt, wil nog niet zeggen dat jou systeem exact hetzelfde haalt, ook niet met betere koeling (al maakt het de kans wel groter).


Belangrijk


Tijdens het overklokken van je machine speel je met voltages. Hogere voltages betekent meer warmte en dus hogere temperaturen. Om die temperatuurstijging zoveel mogelijk in de kiem te smoren moet er gezorgd worden voor voldoende koeling. Het overklokken met een standaardkoeler is niet aan te raden en lang niet zo leuk als met een goede en degelijke koeler.

Garantie op je processor, moederbord of ander onderdeel vervalt niet zodra jij je processor op zijn staart trapt. Sterker nog, fabrikanten overklokken soms automatisch de processor om zo de concurrentie te slim af te zijn. Pas als je gebruik maakt van een overmatig hoog voltage, dan bestaat de mogelijkheid dat de fabrikant fysieke beschadigingen kan ontdekken.

We beginnen op de volgende pagina met het overklokken in Windows, maar daar zullen we weinig tijd aan besteden. In het bios overklokken blijft het beste.

In deze tutorial wordt niet volledig uit de doeken gedaan waar diverse functies voor staan. Wil je dat toch graag weten dan kun je terecht op ons forum waar we je vragen naar aanleiding van deze tutorial graag willen beantwoorden.

Waarschuwing: Ik wil nu alvast vertellen dat overklokken volledig op eigen risico is. Noch de auteur van dit artikel, noch Techzine is aansprakelijk voor schade, dataverlies of wereldrecords ten gevolge van deze tutorial!