2min

Tags in dit artikel

,

De door AMD verbande unlock van de X2- en X3-processoren is door ASRock op een zeer inventieve manier omzeild. Door middel van zijn eigen relatief goedkope UCC-chip is het mogelijk een X2- of X3-processor om te toveren tot een ware quadcore-processor.


UCC is alleen vanuit het BIOS te benaderen.

UCC, oftewel ‘Unlock cpu Core’, maakt het mogelijk een AMD-processor te voorzien van gratis extra performance. Naar eigen zeggen is het bij 98% procent van alle AMD-processoren mogelijk één of meer cores te unlocken afhankelijk van de gebruikte processor. Het uitbrengen van de nieuwe 890-chipset moest een halt toeroepen aan het unlocken van uitgeschakelde kernen.

Onder andere de 785- en 790-chipset ondersteunen het unlocken van extra kernen van AMD-processoren. Omdat AMD het blijkbaar niet leuk vond dat mensen ‘gratis’ extra performance krijgen hebben ze hiervoor een stokje gestoken in de opvolger van deze chipsets. ASRock-engineers hebben het als enige en als eerste voor elkaar gekregen deze ‘beveiliging’ te omzeilen. Momenteel zit de chip alleen op de high-end-moederborden, maar zal in de toekomst zelfs worden uitgevoerd op de goedkopere N68-S-moederborden.

ASRock 890GX Extreme3 (true 333)


Momenteel pronkt ASRock het meeste met zijn 890GX-moederbord, die beschikt over over de meest uitgebreide configuratie die momenteel beschikbaar is bij ASRock. Opmerkelijk is de gebundelde X-Fi-software van Creative die voor extra functionaliteiten moeten zorgen op het gebied van geluid.

Specificaties

Overige specificaties voor het bord; AMD 890GX + SB850 in combinatie met vier DDR3-geheugen sloten, de drie x16-sloten sluizen de grafische power door de rest van het systeem. Eén keer PCI-e x1 en drie PCI-slots maken het bord compleet. Gebruik je alleen office-toepassingen, dan kun je gebruik maken van de geïntegreerde HD 4290-chip. Omdat het bordje onderdeel is van de "True 333-serie" ondersteunt het zes SATA3-poorten, twee USB3-poorten (NEC). Extra features omvatten Smart Switch, OC Tuner, IES, Instant Boot, Instant Flash, OC DNA, Good Light LED en last-but-not-least Dr. Debug.

De goedkoop te produceren UCC-chip.