2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Deze tweak is iets anders als de de andere tweaks die normaal geplaatst worden. In deze tweak laat ik jullie zien hoe jullie op een erg eenvoudige manier geld kunnen besparen, iets voor het milieu doen en iets voor jullie ogen.

Veel mensen passen nooit iets aan bij hun beeldscherm, hooguit iets aan de kleuren om het beeldscherm iets koeler of warmer te laten lijken.

Maar er is veel te winnen hier. Zelf bezit ik 2 Samsung Syncmaster 226BW die voor 22" lcd’s vrij zuinig zijn met 45 watt. Daarnaast heb ik een 17" CRT-scherm dat normaal 105 watt gebruikt.

Dit verbruik is simpel terug te dringen naar lagere waardes door je brightness en contrast te verlagen.

Als bij een lcd-scherm de brightness op 0 wordt gezet en het contrast op 60, daalt het energieverbruik met 21 watt tot 24 watt. Een daling van maar liefst 46,7 procent Hiermee bespaar je op jaarbasis 5,26* euro als het beeldscherm iedere dag 4 uur gebruikt wordt.

Bij het CRT-scherm heeft dit nog meer effect. Normaal gebruikt het scherm 105 watt, als de brightness wordt teruggebracht tot 20 en het contrast naar 60 is het energieverbruik gedaald naar slechts 83 watt. Dat is maar liefst een daling van 21 procent. Hiermee bespaar je 5,78 euro op jaarbasis als het scherm elke dag 4 uur aanstaat.

Niet alleen verbruik je minder energie, het is ook slecht voor de ogen om lange tijd in fel licht te kijken. Je kan er droge en pijnlijke ogen van krijgen.

Dan nog een besparingstip: zelfs al zet je de beeldschermen uit met de knop, dan nog gebruiken ze stroom. Dus mensen die hun beeldscherm niet op stand-by zetten maar zelfs niet lui genoeg zijn om hun beeldscherm helemaal uit te zetten, trek de stekker eruit of zet de stekkerdoos om.

Een lcd-scherm zoals de mijne verbruikt nog 7 watt en een CRT nog 15 watt. Als je je lcd dus echt uitzet, en die de rest van de dag niet gebruikt, bespaar je maar liefst 9,20(+5,26) euro op je energierekening. Met een CRT loopt dit zelfs op tot 19,71(+5,78) euro.

Ook al is deze tweak erg voor de handliggend, veel mensen zijn zich er toch niet bewust van. En behalve dat deze tweak goed is voor je eigen beurs, doe je natuurlijk ook nog iets voor het milieu.

*Ervan uitgaand van 0,18 euro/kWh