2min

Dimension Data denkt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Die uitspraak doet het bedrijf bij zijn IT-voorspellingen voor 2018. De belangrijkste trend wordt weliswaar blockchain, maar ook kunstmatige intelligentie, machine learning, robotics en draadloze technologieën veranderen de digitale bedrijfsvoering in 2018.

Blockchain heeft volgens het bedrijf de potentie om de maatschappij, de financiële wereld en het zakenleven te transformeren aan de hand van verschillende toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity. In het persbericht gaat Ettienne Reinecke, Group Chief Technology officer van Dimension Data, in op de gevolgen van de technologie.

Daarbij wordt het vrij ironisch genoemd dat de cybercriminelen die achter de WannaCry-aanval zitten, een overheid digitaal gijzelen en losgeld eisen in de vorm van bitcoin. De digitale munt is gebaseerd op blockchain. Het zegt volgens de bestuurder veel over de veiligheid van de distributed ledger-technologie dat de kwaadwillenden bitcoin durven te gebruiken. Blockchain kan volgens hem dan ook cybersecurity compleet veranderen als de markt dat accepteert.

Internet of things

Ook denkt Reinecke dat blockchain veel gaat beteken voor internet of things (IoT). De ontwikkeling verzamelt miljoenen kleine transacties via verschillende sensoren. Deze systemen besturen met een gecentraliseerd transactiemodel is volgens hem niet haalbaar vanwege de traagheid, kostbaarheid en geslotenheid. IoT moet realtime te beheren zijn om er waarde uit te halen, stelt de technoloog. Blockchain leent zich hiervoor tegen lage transactiekosten en is daarmee een voordelige optie.

Dimension Data voorziet een belangrijke rol voor blockchain en IoT op het gebied van cybersecurity. Onlangs werden er grote aanvallen geïniteerd vanaf IoT-endpoints. Makers van deze apparaten voelen er volgens het bedrijf vaak weinig voor om de kosten van een securitystack op zich te nemen. Apparaten zijn zodoende in de meeste gevallen kwetsbaar. Blockchain kan een fundamentele rol spelen in de beveiliging van de omgevingen.

Verbinding

Verder denkt Dimension Data aan een explosieve groei van nieuwe, draadloze technologieën die IoT mogelijk maken en voor een stapje dichterbij algehele verbondenheid zorgen. Onder meer 5G en Gbps-wifi, nieuwe controls, virtuele beacon-technologie en low-power, long-range (LoRa)-verbindingen vallen daaronder.