De CIO’s die werken in de financiële dienstverlening zien blockchain niet als een prioriteit. Deze technologie die transacties kan ondersteunen, zoals dat bij de bitcoin al gebeurt, wordt door sommige buitenstanders juist wel als belangrijkste geacht. De IT-bestuurders plaatsen blockchain op de twintigste plaats in een onderzoek van Gartner.

Blockchain behoort tot het aanbod van onder meer Oracle, IBM en Microsoft. Gartner voorspelde zelfs al eens dat een blockchain-gebaseerde business 10 miljard dollar waard is in 2022. Ondanks deze feiten zien de deelnemers de technologie dus als niet zo belangrijk. Zij zien BI/analytics, digitalisering/digitale marketing en mobility/mobile applications als de drie belangrijkste zaken.

Ook veelbesproken technologieën als automation (plaats negen), cloud services (plaats vijf) en kunstmatige intelligentie (plaats vier) worden belangrijker geacht dan blockchain. Over deze ontwikkeling schrijft Gartner dat ondanks de zichtbaarheid en aandacht voor blockchain, het door de banken nog niet gezien wordt als een onderscheidende technologie.

Percentages

Toch plaatst Gartner de kanttekening dat er in de nabije toekomst wellicht verandering in komt. Aan het onderzoek deden overigens 3160 CIO’s verdeeld over 98 landen mee. Als we naar de cijfers  kijken zien we dat BI/analytics voor 26 procent het belangrijkst is. Daarna volgt dus digitalisering/digitale marketing met 21 procent. Over blockchain zijn overigens geen percentages bekend, aangezien die er alleen zijn van de top tien.

Het onderzoek ging tevens in op de nieuwe tech-bestedingen van de banken. Daarbij scoorde digitalisering/digitale marketing het hoogste, gevolgd door BI/analytics en cyber/information security. Deze terreinen scoren respectievelijk 22 procent, 18 procent en 13 procent. Cloud services eindigen met 13 procent op plaats vier.