min

Tags in dit artikel

Enigma is niet alleen het Griekse woord voor raadsel, het is tevens de naam voor het toestel in een koffertje dat in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om gecodeerde berichten te versturen tussen de Duitsers.
Nu is een team van Duitse cryptografen erin geslaagd om een nog niet gekraakte boodschap te ontcijferen.

Het gaat over een historisch waardeloos fragment, dat waarschijnlijk door de Duitse commandant Hartwig Looks verstuurd werd op 19 november 1942:
"Forced to submerge during attack, depth charges. Last enemy location (…)."

In 1942 werden er een aantal codes onderschept door de geallieerden, maar die waren niet in staat ze te decoderen, bij gebrek aan geavanceerde instrumenten. De codes waren immers veel complexer dan die uit het vorige Enigma-toestel. Deze code kwam uit een verbeterd Enigma-systeem.

Met het Enigma M4 Message Breaking Project begon het ontcijferen begin januari dit jaar. De Duitser Stefan Krah creëerde een programma om de codes te kraken aan de hand van ‘brute force’ en ingewikkelde algoritmen.

Mensen kunnen hun pc vrijwillig laten mee ontcijferen door een ‘client’ te downloaden, die dan in het netwerk van inmiddels meer dan 2500 computers komt om het project een handje te helpen.