Tata Consultancy Services (TCS) groeit hard, maar loopt ondanks alles achter op de verwachting van analisten. De winst van het afgelopen kwartaal werd aangetast door een arbeidstekort.

Het vierde fiscale kwartaal van TCS eindigde op 1 april. Vandaag liet de organisatie weten dat de nettowinst met 7,4 procent steeg naar 1,2 miljard euro. Een tegenvaller, vindt Bloomberg. Analisten hadden een winst van grofweg 1,22 miljard euro verwacht.

TCS breidt uit

De groei van TCS hangt samen met de pandemie. COVID-19 noodzaakte het wereldwijde bedrijfsleven om hybride te werken. Organisaties klopten aan bij dienstverleners van digitale transformatie, waaronder TCS.

De consultancygigant heeft een hoofdkantoor in Mumbai en meer dan 500.000 medewerkers wereldwijd. Een recent onderzoek van Brand Finance schat de marktwaarde van TCS op bijna 15 miljard euro. Een gevolg van sterke klantenrelaties, aldus de organisatie.

Ondanks alles wijzen de recente kwartaalcijfers op een uitdaging. De winst steeg, maar de groei staat niet in verhouding met de vraag naar het aanbod.

Arbeidstekort

Hoewel de pandemie in sommige werelddelen afneemt, blijven transformaties gewild. Analisten hadden hoge verwachtingen van TCS, maar een arbeidstekort gooit roet in het eten. TCS heeft onvoldoende professionals om de vraag naar ICT bij te benen.

Een wereldwijd personeelstekort maakt het lastiger om werknemers te vinden en behouden, waardoor personeelskosten stijgen en op de marges drukken. De kwartaalomzet van TCS steeg met 16 procent, terwijl de winst op een stijging van 7,4 procent achterbleef.

Bloomberg verwacht een salesgroei van 10 procent in de aankomende periode. Desalniettemin voorspelt analist Anurag Rana dat het eerstvolgende kwartaal opnieuw kan teleurstellen. “We verwachten dat de arbeidskosten bovengemiddeld hoog blijven”, deelt Rana. “Daardoor kan het lastiger worden om de winstcijers op te krikken.”

Tip: TCS-hackathon voorbij — winnend platform vermindert waterverbruik