2min

De Sustainathon Europe van Tata Consultancy Services (TCS) heeft na drie dagen een winnaar opgeleverd. Het Nederlandse Team Nyenrode ontwierp een platform waarmee consumenten en bedrijven hun waterverspilling kunnen monitoren en verminderen.

TCS organiseerde in samenwerking met partners de hackathon om de MIMO (Most Ignored Most Obvious) milieuproblemen aan te pakken. Het IT-bedrijf verwacht immers dat zo’n 50 procent van de benodigde technologieën voor het oplossen van mondiale uitdagingen als koolstofemissies en vervuiling, nog uitgevonden moeten worden. Tegelijkertijd ziet TCS duurzaamheidsinspanningen alleen slagen als organisaties samenwerken, in plaats van individuele of geïsoleerde inspanningen leveren.

Daarom daagde TCS studenten en IT-enthousiastelingen uit om de problemen op te lossen, middels hun ideeën en technische knowhow. Drie winnende teams kregen een geldprijs. Bovendien geeft TCS de top vijf de kans om hun concepten gedurende zeven maanden verder te vormen. Hiervoor biedt het IT-bedrijf een speciaal programma, dat ondersteunt om de oplossingen verder te ontwikkelen en realiseren.

Indrukwekkendste concepten

Het platform van Team Nyenrode wist dus de meeste indruk te wekken. Deze partij ziet het verminderen van waterverspilling en het beschermen van het milieu als ontzettend belangrijk voor toekomstige generaties. “Dit was een mooie kans voor ons om samen te werken met medestudenten, professionals uit de sector en business coaches en zo onze ideeën tot leven te brengen. We kunnen niet wachten om samen te werken met de technologen van het TCS Pace team als onderdeel van het incubatieprogramma om ons te helpen onze winnende oplossing te ontwikkelen en op de markt te brengen”, aldus Team Nyenrode.

Het Duits-Indiase Team Vitamin Bee wist ook veel indruk te wekken met een oplossing om bijen te beschermen en de bevolkingsgroei van bestuivers te stimuleren. Dit team verdiende een tweede plek. De top drie werd gecomplementeerd door het Duitse Team RobinHood, met een idee om verpakkingsafval en CO2 uit e-commerce-processen te verminderen.

Tip: ‘TCS op één na meest waardevolle merk in de IT-dienstensector’