1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Analisten hebben berekend dat Nokia een miljard dollar krijgt van Apple. Een paar dagen geleden heeft de Finse fabrikant het bedrijf Apple aangeklaagd wegens patentinbreuk. Apple zou namelijk patenten schenden die Nokia bezit op het gebied van communicatie en dergelijk, Apple gebruikt deze technieken in de populaire iPhone-smartphone.

Afgelopen donderdag heeft Nokia besloten om Apple aan te klagen. Analisten hebben vervolgens berekend wat dat Apple ongeveer zou gaan kosten en die zijn tot de conclusie gekomen dat Nokia recht heeft op ongeveer één miljard dollar, wat gelijk staat aan een dikke zeshonderd miljoen euro. Dat concludeert Neil Mawston, van Strategy Analytics, althans. Hij baseert het op eigen onderzoek.

"Het is bijna ondenkbaar dat iemand een mobiele telefoon kan maken zonder de gepatenteerde technologieën van Nokia", stelt een andere analist. Sinds 2007 zouden alle iPhones gebruik maken van de technologieën waar Nokia patent op heeft.

Nokia heeft naar eigen zeggen diverse keren contact gezocht met Apple, maar zij is hier niet op ingegaan. In een verklaring waarom Nokia tot deze stap was gekomen stond het alsvolgt uitgelegd: "Door te weigeren om te voldoen aan de voorwaarden van de intellectuele eigendommen van Nokia, probeert Apple gratis mee te liften op de innovaties van Nokia", stelde een jurist van Nokia.