3min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Apple heeft vrijdag een rechtszaak tegen Nokia aangespannen. Het bedrijf beschuldigt de Finse telefoonfabrikant van inbreuk op maar liefst dertien patenten.

Dit naar aanleiding van de beschuldigingen van Nokia in oktober waarin de telefoonfabrikant stelde dat Apple met zijn iPhone inbreuk zou maken op de patenten voor draadloze standaarden, die in handen van Nokia zijn.

Volgens Nokia gaat het daarbij om in totaal tien patenten die Apple zonder toestemming dan wel zonder licentie voor zijn iPhone heeft gebruikt. Nokia stelde destijds dat men met zo’n veertig andere bedrijven wel licentieovereenkomsten voor het gebruik van de patenten heeft gesloten.

Nokia claimt eigenaar te zijn van technologie gerelateerd aan het Global System for Mobile communications (GSM), wireless local area network (WLAN) en Universal Mobile Telecommunications System (UTMS). De aanklacht van Nokia specificeert tien patenten met betrekking tot draadloze dataoverdracht, spraakcodering, beveiliging en encryptie. Volgens Nokia maken alle iPhone-modellen die sinds 2007 zijn gelanceerd inbreuk op deze patenten.

"Het basisprincipe in de industrie voor mobiele telefoons is dat bedrijven die technologieën ontwikkelen om standaarden van te maken intellectueel eigendom verwerven, waarvoor anderen moeten compenseren", zei Ilkka Rahnasto, vice president of Legal & Intellectual Property bij Nokia. "Van Apple wordt verwacht dat zij dit principe volgen. Doordat Apple weigert om juiste afspraken voor Nokia’s intellectueel eigendom te maken, probeert het bedrijf mee te liften op Nokia’s innovatiesucces", aldus Rahnasto.

In Apples juridische procedure tegen de Finse telefoonfabrikant zegt het bedrijf uit Cupertino eigenlijk hetzelfde en lijkt het een typisch geval van moddergooien. In een kort persbericht waarin Apple afgelopen vrijdag de stappen tegen Nokia aankondigde stelt het bedrijf dat andere bedrijven met Apple moeten concurreren door hun eigen technologieën te ontwikkelen, niet door die van Apple te stelen.

Apple verdedigt zich bovendien tegen de claims van Nokia door te stellen dat de patenten in kwestie allen gerelateerd zijn aan standaarden en zodoende vrij en zonder alleenrecht van Nokia gebruikt kunnen worden. Nokia daarentegen eist speciale licentievoorwaarden van Apple en daarnaast toegang tot de patenten van het bedrijf zelf. Volgens Nokia is die toegang noodzakelijk omdat Nokia deze gepatenteerde technologie van Apple gekopieerd heeft en tevens gebruikt.

Apple betoogt dat Nokia zijn pijlen op Apple gericht heeft vanwege het succes van de iPhone. "Nokia bleef gefocust op traditionele mobiele telefoons met conventionele gebruikersinterfaces, terwijl de iPhone de manier waarop consumenten smartphones gebruiken gerevolutioneerd heeft." Omdat Nokia hierdoor veel marktaandeel verloren heeft en het bedrijf niet snel genoeg op de veranderende markt geanticipeerd heeft, stelt Apple dat Nokia daarom gekozen heeft om de iPhone te kopiëren, ‘in het bijzonder het enorm populaire en gepatenteerde ontwerp en gebruikersinterface’.

Met een citaat van een topman van Nokia probeert Apple aan te tonen dat dit kopiëren van de iPhone ook de intentie van Nokia is geweest. "[Als] er iets goeds in de wereld is, kopiëren we het met trots", aldus Anssi Vanjoki, Nokia’s executive vice president en general manager of multimedia op een evenement in 2007 waar hij Nokia’s producten met de iPhone vergeleek. Volgens Apple toont dit de bereidheid van Nokia aan om andere bedrijven te kopiëren en tegelijkertijd vergoeding voor zijn eigen patenten te eisen.

Om een langslepende juridische procedure te voorkomen, is het beste scenario voor beide bedrijven om buiten de rechtszaal tot een licentieovereenkomst te komen. Volgens Pipar Jaffray-analist Gene Munster is Nokia’s doel om één tot twee procent, of zes en 12 dollar, voor elke verkochte iPhone te ontvangen.