Apple heeft goede zaken gedaan met de iPhone 5, zo lijkt het. In het laatste kwartaal van 2012 was de smartphone op wereldwijde basis het bestverkochte toestel. Daar bleef het echter niet bij, want Apple eiste met de iPhone 4S ook de tweede plaats op. De Samsung Galaxy S III werd terugverwezen naar de derde positie. De cijfers zijn afkomstig vanuit onderzoek van Strategy Analytics.

Strategy Analytics stelt dat er 27,4 miljoen exemplaren van de iPhone 5 verkocht zijn in de laatste drie maanden van 2012. In diezelfde periode wist Apple van de iPhone 4S ook nog eens 17,4 miljoen stuks te verkopen. Samsung verkocht de Galaxy S III 17,4 miljoen keer. De smartphonemarkt groeide ten opzichte van het kwartaal ervoor van 172 miljoen stuks naar 217 miljoen.

Eén op de vijf smartphones die over de toonbank gingen in het laatste kwartaal van 2012 was afkomstig van Apple, als de cijfers van de iPhone 5 en 4S bij elkaar worden opgeteld. Overigens is de iPhone 4 ook nog altijd in de winkelschappen terug te vinden, maar hierover worden geen cijfers bekendgemaakt.

Apple’s groei ten opzichte van een kwartaal eerder is immens, in het derde kwartaal van 2012 werden 16,2 miljoen exemplaren van de iPhone 4S verkocht ten opzichte van 18 miljoen Galaxy S III’s. De iPhone 5 was toen nog niet beschikbaar.

Het is te verwachten dat Samsung in de loop van dit jaar het stokje weer overneemt van Apple, wanneer de Galaxy S IV in de schappen belandt. Apple zou nog roet in het eten kunnen gooien met een goedkope iPhone, maar de komst daarvan is een stuk onzekerder.