1 min

Digitaal platform voor overheidsdiensten DigiD was vanaf gisterenavond tot vanmiddag niet of amper bereikbaar, als gevolg van een DDoS-aanval. Daarmee ligt het hele systeem voor overheidsdiensten stil.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreept de veiligheid van het systeem, persoonlijke gegevens zijn niet onderschept. Mysterieuze aanvallers bestoken de website zonder duidelijk motief met dataverkeer, waardoor servers onder de druk komen te staan en soms bezwijken. Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseerde het DigiD-team bij het gevecht.

DigiD is de volgende in een op het oog doelloze regen van DDoS-aanvallen. Eerder ontwrichten onbekende belagers de websites van verschillende banken waaronder ING en het grootste bitcoin-transactiecentrum Mt. Gox.

Anonymous gebruikte DDoS regelmatig als wapen in demonstraties, maar zulke operaties gingen altijd gepaard met de nodige bombarie en een politiek motief. Zo legden de hacktivisten de staatssite van Noord-Korea plat, na de nucleaire dreigementen van het regime.

Rechtspraak.nl gebruikte de DDoS-malaise als excuus en claimde ook slachtoffer te zijn. Achteraf bleek dat de website niet offline was door Distributed Denial of Service, maar door een interne storing.