2min

Dat het in Griekenland momenteel niet erg rooskleurig is dat weet iedereen. De financiële problemen van het land hebben er al voor gezorgd dat de economie min of meer stil is komen te liggen. Nu begint Griekenland echter ook van het internet te verdwijnen en de Griekse ICT-sector kiest nu eieren voor zijn geld en vertrekt.

Door de financiële problemen in Griekenland is er besloten dat er geen geld mag worden overgemaakt naar organisaties en instellingen buiten Griekenland. Dit heeft ertoe geleid dat consumenten geen apps meer kunnen kopen in Apple’s App Store of Google’s Play Store. Dat zijn tijdelijke problemen, maar voor de Griekse ICT-sector zijn de problemen groter.

Griekse bedrijven die bijvoorbeeld hun hosting in de Amazon Cloud of in Microsoft Azure hebben geplaatst kunnen nu hun rekeningen niet betalen. Het gevolg is dat deze omgevingen binnenkort zullen worden afgesloten als er geen geld binnenkomt. Ook betalingen via diensten als PayPal zijn onmogelijk.

Inmiddels zijn de problemen zo erg dat veel Griekse ICT’ers ervoor kiezen om het land te verlaten om elders in Europa aan de slag te gaan.

Het internet is in principe wereldwijd, maar doordat de Grieken nu geen euro het land uit kunnen krijgen, kunnen ze hun betalingen niet doen aan grote internationale techgiganten. Deze zijn veelal gevestigd in Ierland vanwege het belastingklimaat daar en alle Europese klanten moeten aan die entiteit betalen. Voor de Grieken is dat nu onmogelijk.

Er is wel een omweg maar die is niet gemakkelijk en dat is het aanschaffen van Bitcoins om deze vervolgens te gebruiken als betaalmiddel. Bitcoins zijn politiek onafhankelijk en kennen geen grenzen, maar voor het aanschaffen van Bitcoins zullen deze in Griekenland moeten worden gekocht en dat is op dit moment erg lastig. Alleen bedrijven die nog een voorraad Bitcoins hebben kunnen nog even vooruit.