1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat de Griekse overheid enige tijd geleden via een wet het gebruik van computerspellen had verboden dreigt nu een aanklacht van de Europese Unie die zal dienen voor het Europees Gerechtshof. De wet heeft overal ter wereld voor veel opzien en protesten gezorgd. De regering in Athene liet daarop weten dat het verbod alleen uitgevoerd zou worden in openbare plaatsen. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu een brief gekregen van de EU.

In deze brief wordt de Grieken duidelijk gemaakt dat de wet niet conform het Europees recht is. De EU wijst hierbij vooral op een overtreding tegen artikel 28 uit het Verdrag van de Europese Gemeenschap omdat de omstreden wet import uit andere Europese landen bemoeilijkt.

De Griekse regering heeft altijd beweert dat de wet bedoeld was om kansspellen aan banden te leggen. Door de ongelukkige formulering van de wet is deze nu echter van toepassing op alle spellen. Hierdoor wordt volgens de EU het principe van evenredigheid geschonden omdat er door de wet implicaties optreden die niet bedoeld waren.

Officieel is de brief van de EU aan het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken de eerste stap naar een rechtszaak voor het Europese Gerechtshof. De Grieken hebben nu twee maanden de tijd op op de "blauwe brief" van de EU te reageren en een acceptabele verklaring te geven voor de wet. Lukt hen dat niet, dan mag de EU een rechtszaak starten.