1 min

Er is weer een nieuwe patenttrol opgestaan en die laat meteen duidelijk van zich horen, het gaat om Cryptopeak Solutions, dat bedrijf heeft bijna 70 rechtszaken aangespannen tegen allerlei grote partijen met een flinke portemonnee. Het bedrijf kocht in mei een cryptografie-patent en daar zouden deze bedrijven met hun beveiligde https-websites inbreuk op maken.

Cryptopeak Solutions is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste patenttrol die geld denkt te kunnen verdienen aan standaard technologie├źn. Het bedrijf kocht in mei van dit jaar een cryptografie-patent en beweerd nu dat bedrijven die gebruik maken van een https-website, een website met een beveiligde en versleutelde verbinding, inbreuk maakt op dat moment. In https wordt namelijk het zogenaamde elliptic curve cryptography (ECC) toegepast en daarop heeft Cryptopeak een patent.

Om dat patent te beschermen oftewel ten gelden te maken heeft het bedrijf maar liefst 70 grote bedrijven aangeklaagd wegens patentschending. Het gaat onder meer om AT&T, Best Western, Experia, Hyatt Hotels, GoPro, Macy’s, Pinterest, Priceline, Netflix, Sony en Yahoo.

Het patent in kwestie is in 1997 vastgelegd en heeft inderdaad te maken met cryptografie en het genereren van sleutels voor SSL-certficiaten. In hoeverre alle https-websites daar inbreuk op maken is moeilijk te zeggen. Netflix heeft bij de rechtbank inmiddels verzocht om de rechtszaak af te wijzen omdat de inbreuk niet duidelijk wordt aangetoond door Cryptopeak Solutions. Het advocatenkantoor dat de patenttrol vertegenwoordigd weigert commentaar te geven op lopende zaken.