3min

Mogelijk hebben de Australische autoriteiten hem te pakken, de bedenker, uitvinder en oprichter van de Bitcoin. De digitale munteenheid die de afgelopen jaren de financiële markten heeft verrast, geïntrigeerd en aan de basis stond van veel criminele transacties. Volgens Gizmodo en Wired zit de Australiër Craig Steven Wright hoogstwaarschijnlijk achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Al jaren wordt er gespeculeerd en gezocht naar de persoon die de Bitcoin heeft uitgevonden, niet alleen omdat deze persoon een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd, of veel meer informatie kan geven over de digitale munteenheid, maar ook omdat hij naar verluidt nog miljoenen Bitcoins bezit.

De websites Gizmodo en Wired kregen stukken in handen waaruit zou blijken dat Wright betrokken is bij de totstandkoming en oprichting van de Bitcoin. Onder de informatie zou zich ook het e-mailadres en de PGP-sleutel van Nakamoto bevinden. Verder is er bewijs dat hij flink wat Bitcoins in zijn bezit heeft gehad en blogposts heeft geplaatst over Bitcoin voordat de eerste code werd vrijgegeven, dus nog voordat Bitcoin überhaupt bestond.

Nakamoto is een pseudoniem wat gebruikt wordt door de oprichter van Bitcoin, onder die naam werd de eerste code rondom Bitcoin vrijgegeven in 2009. Dat het gaat om een pseudoniem is al langer duidelijk, verschillende Amerikaanse media hebben onderzoeken gedaan naar de identiteit van Nakamoto en zelfs per ongeluk de verkeerde persoon aangewezen. Nu lijkt er een einde te komen aan het mysterie nu zowel Gizmodo als Wired redelijk zeker lijken van hun zaak over de identiteit. Ze houden nog weleen slag om de arm, want wie weet probeert deze Craig Steven Wright ze wel om zeer slimme wijze om de tuin te leiden.

Het meest overtuigende bewijs dat Wright inderdaad de bedenker van de Bitcoin is, is misschien wel het feit dat hij geprobeerd heeft een Bitcoin bank op te zetten en dat hij daarvoor 23 miljoen dollar aan startkapitaal voor heeft gebruikt. Dat startkapitaal kwam uit Bitcoins, maar op het moment dat het kapitaal werd vrijgemaakt ging het om meer dan 1,5 procent van het totaal aantal Bitcoins. Een gigantische hoeveelheid voor iemand die totaal onbekend is. Tot slot is er nog een brief tussen Wright en zijn advocaat waarin hij al sprake over de technologie achter de Bitcoin.

De komende weken wordt mogelijk duidelijk of hij het echt is. Opmerkelijk genoeg heeft hij ook een Bitcoin-conferentie in Las Vegas bijgewoond via Skype, daar kreeg hij van de presentatrice wel wat kritische vragen op zich afgevuurd waar hij omslachtig antwoord op gaf. Niemand heeft ooit gedacht dat hij weleens de bedenker zou kunnen zijn.

Van wie de informatie afkomstig is die Gizmodo en Wired hebben gepubliceerd is onduidelijk, maar hij is waarschijnlijk verraden door iemand die dicht bij hem staat. De Australische autoriteiten hebben in nog geen 24 uur na de publicatie Wright gearresteerd wegens belastingontduiking maar dat zou volgens de autoriteiten niets te maken hebben met de Bitcoins. Al is de hele situatie natuurlijk wel erg toevallig.

Of Wright ook schuldig is aan een criminele activiteit valt nog te bezien. In principe heeft hij niets illegaals gedaan, hij heeft weliswaar een munteenheid uitgevonden, maar dat betekent niet dat hij ook verantwoordelijk is voor criminele transacties die daarmee hebben plaatsgevonden. Wel zou het kunnen dat hij geld heeft verdiend en daarover niet juist zijn belastingaangifte heeft ingevuld. Hopelijk ontstaat er de komende weken meer duidelijkheid over Craig Steven Wright.