Microsoft voegt 3D Paint toe aan nieuwe Windows Insider build

Microsoft heeft weer een nieuwe Windows Insider build beschikbaar gemaakt op de zogenaamde fast ring. Dit zijn gebruikers die als allereerste nieuwe Windows-features en -updates ontvangen. Hierin is nu 3D Paint opgenomen, de nieuwe versie van Paint die het tekenprogramma naar een veel hoger niveau moet tillen.

Microsoft hanteert nog steeds een zogenaamde fast- en slowring voor Windows Insiders. Gebruikers op de fast- en de slow ring zorgen ervoor dat de normale Windows 10-gebruikers een betere ervaring hebben, doordat veel problemen al uit de software zijn verwijderd. Daarnaast biedt het Microsoft de mogelijkheid om in hoog tempo het Windows 10-besturingssyteem door te ontwikkelen. Door deze rings in de gaten te houden kunnen we echter ook zien wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten in Windows 10.

De build die nu beschikbaar is gekomen heeft nummer 14791 gekregen en beschikt onder meer over de nieuwe 3D Paint-applicatie. Dit is de opvolger van Microsoft Paint, een applicatie die al sinds Windows 3.11 bestaat en in de loop der jaren vrijwel niet veranderd is. De huidige versie van Paint lijkt nog voor 90 procent op de versie uit Windows 95. Met 3D Paint gaat de tekenapplicatie echt op de schop en komt er onder meer ondersteuning voor de stylus-pen, maar ook voor lagen (layers), zoals in bijvoorbeeld Photoshop. Hierdoor wordt het ook veel eenvoudiger om afbeeldingen te bewerken.

Andere nieuwe features in deze Windows 10 build is dat de Command Prompt (MS-DOS) nu is vervangen door de PowerShell, dat is nu de standaard shell-omgeving van Windows. Voor gebruikers die de Command Prompt prefereren blijft deze vooralsnog wel gewoon aanwezig.

Verder is de mogelijkheid toegevoegd om direct in Windows 10 EPUB-boeken te lezen. Verder heeft Microsoft de “Get Office”-applicatie een update gegeven, waardoor het nog makkelijker is om Microsoft Office 2016 te installeren en te integreren in Windows 10.

Naast een aantal nieuwe features zijn er ook flink wat bugs onder handen genomen, waaronder in Edge, Notificaties en Windows Inkt. Er zijn echter ook weer wat nieuwe problemen ontstaan, met enkele populaire Windows-apps, zoals de Windows Store, Foto’s en contacten. De belangrijkste nieuwe feature is echter toch gewoon 3D Paint, zoals eerder vermeld.