T-Systems zal het zogeheten Managed Cloud Operating System (MCOS) introduceren. Het gaat hier om een schaalbare dienst waarmee gebruikers verschillende cloudbesturingssystemen op diverse infrastructuren tegelijkertijd beheren. MCOS ondersteunt naast private, hybride en publieke clouds ook conventionele in-house omgevingen.

Het bedrijf komt met de oplossing om een stukje complexiteit van de cloud weg te nemen. Organisaties hebben hun applicaties en data namelijk regelmatig over verschillende clouds verspreid, soms vanuit het oogpunt van veiligheid. T-Systems geeft aan dat dit ook nadelen met zich meebrengt, zoals complexiteit en een lastiger onderhoud van de cloudinfrastructuur.

Meerdere aanbieders

Met MCOS moet het beheer van cloudomgevingen vereenvoudigen en standaardiseren, onafhankelijk van de technologie die door de betreffende cloudaanbieder wordt gebruikt. Zo hebben gebruikers minder tijd en middelen nodig om verschillende systemen up-to-date te houden. De oplossing is geschikt voor T-Systems’ Open Telekom Cloud (OTC) en andere cloudaanbieders.

Ook bijvoorbeeld Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) zijn geschikt voor de oplossing. MCOS is ontwikkeld om virtuele servers te managen, waarbij T-Systems Microsoft Windows Server en SUSE Linux Enterprise als voorbeelden noemt. T-Systems wil met de geautomatiseerde oplossing tevens dagelijkse werklast verlichten en middelen vrijmaken voor strategische taken. Er wordt een beschikbaarheid van 99,7 procent geclaimd.

Prestaties

Het bedrijf kwam in 2016 met zijn eigen publieke cloud-aanbod, gebaseerd op de OpenStack-architectuur. Daarmee wil T-Systems ongetwijfeld meeliften op het succes van grote spelers als Microsoft Azure, AWS en Google Cloud Platform. In augustus breidde T-Systems zijn aanbod nog uit naar Aziatisch-Pacifisch.

In september werd bekendgemaakt dat T-Systems een grote deal afgesloten heeft met het Duitse energiecentralebedrijf LEAG, om de IT-infrastructuur te verzorgen. Dat gebeurt door de infrastructuur onder te brengen in de cloud en SAP-diensten aan te bieden. In het derde kwartaal werd een omzetgroei van twee procent gerealiseerd, wat resulteert in 1,7 miljard euro aan opbrengsten.