min

Tags in dit artikel

Als Microsoft zou mogen kiezen dan zouden ze willen dat alle klanten overstappen op een abonnement. Dat abbonement geeft de klant recht op twee tot drie jaar van de laatste software versies. In het verleden konden bedrijven zelf kiezen wanneer men overstapte op een andere softwareversie en kon tegen betaling van 70% van de nieuwprijs van een volledige licentie een nieuwe versie aanschaffen.

Met dit nieuwe licentieprogramma betalen bedrijven jaarlijks ongeveer 25% van de prijs van een volledige versie. De klanten blijven op deze manier wel altijd verzekerd van de laatste software.

Al tijden is de nieuwe licentiestructuur omstreden. Netwerk Gebruikersgroep Nederland kwam vooral in actie tegen de licenties, die volgens het NGN tot ‘exorbitante prijsverhogingen’ kunnen leiden. Gartner heeft hier ook meerdere malen voor gewaarschuwd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou graag de rijksoverheid met reële alternatieven komt voor de dure Novell- en Microsoft-programma’s. Novell wijzigde eveneens zijn licentievoorwaarden.

Hierbij denken de verenigingen aan open source-programma’s zoals Linux en Open Office. Bovendien willen de gemeenten niet al te afhankelijk worden van enkele dominante leveranciers als Microsoft.