We weten al erg veel over Windows 10, maar wat we nog niet weten is hoe Microsoft zijn verlies aan licentie-inkomsten gaat compenseren. Het bedrijf verdiende voorheen elk jaar miljarden aan de verkoop van Windows-licenties, dat wordt straks een stuk minder en de vraag is hoe het bedrijf dat gaat compenseren.
We weten al heel veel over Windows 10 op softwaregebied, maar we weten nog niet hoe Microsoft zijn inkomsten op peil gaat houden. Het bedrijf kiest voor een compleet nieuwe strategie en hierdoor vallen een groot deel van de licentie-inkomsten weg, dat gaat echter over miljarden en die zullen linksom of rechtsom terug moeten worden verdiend om aandeelhouders tevreden te houden.
Om te beginnen kiest Microsoft ervoor om Windows 10 het eerste jaar gratis weg te geven aan klanten met een Windows 7 of Windows 8-licentie, dat valt nog te scharen onder een eenmalige verliespost. Hierdoor kan het bedrijf wel sneller afscheid nemen van oude Windows-versies wat uiteindelijk weer een flinke kostenbesparing zal opleveren.
Microsoft heeft echter ook aangegeven dat we niet hoeven te rekenen op Windows 11 of Windows 12 over drie jaar. In plaats daarvan kiest het bedrijf ervoor om Windows 10 actief te gaan doorontwikkelen met grote upgrades die een of tweemaal per jaar verschijnen. Deze upgrades zouden echter ook gratis worden en doordat deze in de plaats komen van een nieuwe Windows-versie is dat ook een vorm van inkomstenverlies uit licenties.
In een Powerpoint-presentatie voor investeerders en aandeelhouders worden de licentie-inkomsten van Windows 10 over drie jaar geboekt. Bij de aanschaf van Windows 10 betaal je als het ware dus ook voor de upgrades die in de jaren daarna volgen, daarom wordt die omzet over drie jaar geboekt.
Microsoft gaat er dus vanuit dat een Windows 10-licentie gemiddeld drie jaar meegaat, wat op zich geen hele vreemde aanname is. Het bedrijf gaat er vanuit dat iemand dan een nieuw systeem zal kopen en opnieuw zal betalen voor zijn Windows 10-licentie. Voor enterprise-klanten is dat geen probleem, omdat die via volume-licensing per jaar de licentiekosten betalen. Bij consumenten en kleinere bedrijven bestaat echter de mogelijkheid om kale systemen te kopen en een licentie mee te nemen. De vraag is alleen of Microsoft dat gaat toestaan, het zou ook kunnen dat Windows 10-licenties echt aan een systeem worden gebonden en dat ze niet meer overdraagbaar zijn. Hierover geeft Microsoft nog niet echt veel duidelijk, mogelijk wel aan het einde van de maand als Windows 10 echt beschikbaar komt.
Wel zal Microsoft proberen om de Windows Store opnieuw een prominentere rol te laten spelen omdat alle apps die hierin verkocht worden bijdragen aan de omzet van het bedrijf. Microsoft pakt 30 procent van de verkoopprijs als aandeel. Dat kan in theorie flink oplopen als je een miljard gebruikers hebt waarvan een groot aantal met regelmaat ook apps koopt.